Lätta potatisgratängen

Av Joanna den 19 Mars 2012
Postat i:Gratänger Potatisrätter Ugnsrätter
Tags:


Ofta känns potatisgratäng krångligare än vad det egentligen är. Det här receptet är superenkelt och potatisgratängen sköter sig sedan själv i ugnen och du har tid till annat.
Jag tycker själv att det känns lite lyxigare att servera t ex en köttbit eller färsbiffar tillsammans med en god, krämig potatisgratäng istället för klyftpotatis.


Receptet på färsbiffarna på bilden hittar du HÄR


Recept

Ca 1 kg mjölig potatis
en stor gul lök

1 pressad vitlöksklyfta
3 ½ dl matlagningsgrädde
1- 1 ½ dl riven ost
salt
vitpeppar
svartpeppar


Gör så här:
1. Skala potatisen och skiva den ganska tunt. Lägg i ugnsfast form.
2. Hacka löken och blanda i den med potatisen.
3. Blanda resterande ingredienser i en kastrull och värm tills osten har smält.
4. Häll såsen över potatisen och blanda väl så att all potatis har fått sås på sig.
5. Täck formen med aluminiumfolie och grädda i ugnen på 225 grader i ca 1-1 ½ timme. Ta av folien de sista 10 min. Känn med en gaffel så att potatisen är klar.

Tips! För en kortare tid i ugnen så kan du förkoka den skivade potatisen i ca 2-3 min.








Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen