Lasagne

Av Joanna den 28 Mars 2012
Postat i:Pasta
Tags:



Här kommer ett litet recept på lasagne på mitt eget lilla vis med massor av kryddor,
smak och även lite hetta som nog kommer fram där på en ett litet hörn.

Lasagne är nog en av de rätter som förekommer oftast i vårt hem.
Det är ju både så gott och samtidigt kan man ju lätt t ex trippla receptet och göra en riktigt gigantisk
lasagne som man sedan fryser in i portionsbitar och tar fram en sån där dag då man verkligen inte orkar laga någonting. Och alla har vi ju såna dagar hur mycket vi än gillar att stå i köket.
Jag menar det blir ju egentligen inte särskilt mycket mer jobb för att göra en stor form än en vanlig.

Min lasagne är lite förenklad och det är mest att blanda ihop det mesta och sedan orkar jag aldrig göra den där vita såsen med en massa mjöl och smör utan "fuskar" med matlagningsgrädde ost och maizena. Jag tycker att det blir både enklare och godare så :)



Recept
En medelstor ugnsform

Köttfärssås
400g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
400g krossade tomater
1 msk sambal oelek (2 msk om du vill ha het lasagne)
1 tsk ajvar relish
2 msk tomatpuré
oregano
vitpeppar
svartpeppar
paprikapulver
1 tsk kalvfond
några droppar soja (istället för salt)
½ dl rött vin
olivolja till stekning

Gör så här:
1. Hacka lök, pressa vitlök och lägg i en stor gryta.
2. Riv moroten.
3. Fräs lök och vitlök tillsammans mett nötfärsen tills färsen är rejält genomstekt och löken är mjuk.
4. Krydda med alla kryddor och släng i den rivna moroten. Fräs några minuter.
5. Lägg i sambal, ajvar och tomatpuré och fräs i nån minut.
6. Häll i de krossade tomaterna, rött vin, kalvfond och soja. Låt koka ihop i nån minut.

Vit sås
3 dl matgrädde
1 dl riven ost
1-2 msk maizena ljus redning


Gör så här:
1. Koka upp grädden, samtidigt som du rör om hela tiden, i en kastull och strö i maizena lite i taget tills såsen tjocknat lite. Detta kan ta nån minut så strö inte i för mycket åt gången.
2. Strö i den rivna osten och rör om tills osten smält.

Lasagneplattor
(jag brukar varva vanliga plattor med plattor med spenatsmak )
oregano
½ dl parmesan


aluminiumfolie

Lasagnen

Gör så här:

1. Börja med att hälla i lite av den vita såsen i botten på den ugnsfasta formen.
2. Lägg sedan i lasagneplattor och efter det ett lager köttfärssås.
3. Varva sedan plattor och köttfärssås och avsluta med ett lager plattor.
4. Häll resten av den vita såsen över hela lasagnen så såsen täcker hela det översta lagret och det kan gott rinna ner lite på sidorna också.
5. Strö över lite parmesan och oregano och täck hela lasagnen med aluminiumfolie.
6. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 35-40 minuter.
7. Ta av folien och sätt in lasagnen i ugnen igen i några få minuter.



Kommentarer

Lasagne är aldrig fel!


2012-03-28 @ 19:54:24

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen