Jordgubb- & marängpaj

Av Joanna den 13 Mars 2012
Postat i:Paj - efterrätt
Tags: jordgubbspaj, marängpaj,
 



Tisdagsfikat är igång och den här veckan blev det Jordgubb- & marängpaj som bakades :) Med en fyllning av vaniljkräm och jordgubbar och ett täcke av maräng så kan det inte bli fel! :) Jag vet, det är lite midsommarkänsla över den men vem längtar inte efter sommaren...!?

Smakmässigt en sensation men utseendemässigt...nja. Inget för fina middagen men grymt för kompisgänget :)
Den rinner ut lite när man väl skär upp den så det är ingen paj som man skär upp fint direkt...men smaken kompenserar upp utseendet många gånger om!




Recept

Pajdeg:
3 1/2 dl vetemjöl
4 msk florsocker
150 g smör eller margarin
1 stor äggula
1 msk vatten

Vaniljkräm:
2 äggulor
3 msk socker
3 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
ca 1 tsk vaniljsocker eller ½ tsk äkta vaniljpulver

Fyllning:
ca 1 L jordgubbar

3 äggvitor
2 dl socker

1. Blanda mjöl och florsocker.
2. Finfördela matfettet däri, tillsätt äggulan uppvispad med vattnet och arbeta snabbt samman till en deg.
3. Klä en rund form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter, med degen.
4. Sätt en folieremsa runt degkanten och låt formen stå kallt 20 - 30 minuter.

5. Sätt ugnen på 200°.

6. Vispa samman äggulor, socker, grädde, vanilj och potatismjöl. Låt det sjuda upp under vispning och sjuda tills krämen är tjock. Låt den kallna.

7. Grädda degbottnen på galler mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta bort folien efter halva tiden.

8. Rensa och skölj ev jordgubbarna. Dela dem mitt itu.
9. Vispa äggvitan till hårt skum och vispa ned sockret och vips ca 5 min.
10. Lägg vaniljkrämen på botten i pajskalet. Tryck ner jordgubbarna och täck med marängsmeten. Grädda omedelbart på galler lite under mitten i ugnen tills marängen fått fin färg, 10 - 15 minuter.

Servera när pajen har kallnat för en stabilare paj som inte rinner ut så mycket när man skär upp den.
Garnera med jordgubbar :)



Detta är definitivt en paj som kommer att göras igen men nästa gång ska jag nog strö över lite potatismjöl över jordgubbarna som är i pajen för att få ett stabilare innehåll som inte rinner så mycket :)








Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen