Kyckling i röd curry

Av Joanna den 29 Mars 2012
Postat i:Kycklingrätter
Tags:



I Måndags lagades det lite thaimat här hemma och det blev en god rätt med strimlad kyckling i röd curry och basmatiris.
Lätt och väldigt gott :)
En sån där rätt som går väldigt fort att slänga ihop för lite extra vardagsmys.


Recept
2 portioner

2 kycklingfiléer
1/3 purjolök
1 vårlök eller salladslök
1 chili
1 vitlöksklyfta
3 msk röd curry
2 ½ msk fisksås
2 msk socker
1 burk kokosmjölk
matolja eller annan smaklös olja till stekning

Basmatiris


Gör så här:

1. Strimla kycklingen. Ansa och skölj purjolöken. Skiva purjon och vårlöken tunt. Dela chilin på mitten och skrapa ur fröna och släng dessa, hacka chilin i små bitar. Pressa vitlöken.
2. Stek eller woka kycklingen, purjon, vårlöken, chilin och vitlöken i en het lätt oljad panna.
3. Rör ner currypasten. Låt fräsa i någon minut.
4. Tillsätt fisksås, kokosmjölk och socker. Sjud på låg värme i 3-4 minuter.
5. Lägg upp i djupa tallrikar och servera med ris som du tillagat enligt anvisningar på förpackningen.


Lasagne

Av Joanna den 28 Mars 2012
Postat i:Pasta
Tags:



Här kommer ett litet recept på lasagne på mitt eget lilla vis med massor av kryddor,
smak och även lite hetta som nog kommer fram där på en ett litet hörn.

Lasagne är nog en av de rätter som förekommer oftast i vårt hem.
Det är ju både så gott och samtidigt kan man ju lätt t ex trippla receptet och göra en riktigt gigantisk
lasagne som man sedan fryser in i portionsbitar och tar fram en sån där dag då man verkligen inte orkar laga någonting. Och alla har vi ju såna dagar hur mycket vi än gillar att stå i köket.
Jag menar det blir ju egentligen inte särskilt mycket mer jobb för att göra en stor form än en vanlig.

Min lasagne är lite förenklad och det är mest att blanda ihop det mesta och sedan orkar jag aldrig göra den där vita såsen med en massa mjöl och smör utan "fuskar" med matlagningsgrädde ost och maizena. Jag tycker att det blir både enklare och godare så :)



Recept
En medelstor ugnsform

Köttfärssås
400g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
400g krossade tomater
1 msk sambal oelek (2 msk om du vill ha het lasagne)
1 tsk ajvar relish
2 msk tomatpuré
oregano
vitpeppar
svartpeppar
paprikapulver
1 tsk kalvfond
några droppar soja (istället för salt)
½ dl rött vin
olivolja till stekning

Gör så här:
1. Hacka lök, pressa vitlök och lägg i en stor gryta.
2. Riv moroten.
3. Fräs lök och vitlök tillsammans mett nötfärsen tills färsen är rejält genomstekt och löken är mjuk.
4. Krydda med alla kryddor och släng i den rivna moroten. Fräs några minuter.
5. Lägg i sambal, ajvar och tomatpuré och fräs i nån minut.
6. Häll i de krossade tomaterna, rött vin, kalvfond och soja. Låt koka ihop i nån minut.

Vit sås
3 dl matgrädde
1 dl riven ost
1-2 msk maizena ljus redning


Gör så här:
1. Koka upp grädden, samtidigt som du rör om hela tiden, i en kastull och strö i maizena lite i taget tills såsen tjocknat lite. Detta kan ta nån minut så strö inte i för mycket åt gången.
2. Strö i den rivna osten och rör om tills osten smält.

Lasagneplattor
(jag brukar varva vanliga plattor med plattor med spenatsmak )
oregano
½ dl parmesan


aluminiumfolie

Lasagnen

Gör så här:

1. Börja med att hälla i lite av den vita såsen i botten på den ugnsfasta formen.
2. Lägg sedan i lasagneplattor och efter det ett lager köttfärssås.
3. Varva sedan plattor och köttfärssås och avsluta med ett lager plattor.
4. Häll resten av den vita såsen över hela lasagnen så såsen täcker hela det översta lagret och det kan gott rinna ner lite på sidorna också.
5. Strö över lite parmesan och oregano och täck hela lasagnen med aluminiumfolie.
6. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 35-40 minuter.
7. Ta av folien och sätt in lasagnen i ugnen igen i några få minuter.



Vanilla bean cupcakes

Av Joanna den 27 Mars 2012
Postat i:Cupcakes
Tags:



Tisdagsfikat denna veckan blir dessa härliga cupcakesen i form av kladdkakemuffins med Vanilla bean frosting.
Superlätt och fluffig frosting som passar perfekt ihop med de sega kladdkakemuffinsen.
Det går inte att inte tycka om dessa. Problemet blir bara hur man ska lyckas att bara äta en...

Kladdkakemuffinsen har jag ju skrivit om tidigare men för att ni ska slippa bläddra i bloggen så kommer receptet även här.

Tänk på att inte spritsa frostingen förrän muffinsen har kallnat då frostingen kan flyta ut.







Recept

Kladdkakemuffins
ca 12 st
100 g margarin
2 ägg
2 ½ dl socker
1  msk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Gör så här:
1. Smält margarinet och låt det svalna.
2.Vispa ägg och socker tills det är vitt och fluffigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och blanda dem sedan med det avsvalnade margarinet och socker- och äggblandningen.
4. Fyll muffinsformar till ungefär 2/3 med smet.
5. Grädda i 200 grader i ca 12 minuter.



Vanilla Bean Frosting
4 äggvitor
3 dl socker
1 tsk äkta vaniljpulver
eller fröna från en vaniljstång

Gör så här:
1. Häll i alla ingredienserna i en stor vispskål.
2. Koka upp en kastrull med vattten och placera vispskålen över och börja vispa långsamt. Öka hastigheten efter en stund och när det smeten börjar bli vit och lite fluffig så ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa.
3. Vispa ganska länge tills smeten har kallnat och blivit fluffig och ganska seg. Du ska kunna vända upp och ner på skålen utan att det rör på sig.
4. Ställ in i kylen en stund innan du spritsar frostingen på dina muffins.




Våfflor

Av Joanna den 25 Mars 2012
Postat i:Pannkakor och våfflor
Tags:




Våffeldagen till ära så blev det två olika sorters våfflor här hemma.
Är inte så mycket för vanliga våfflor så det blev smaksatta istället.
Jordgubb & Vit choklad och Banan & mörk choklad.
För er som vill testa på dessa godingarna så kommer receptet här:


Recept

Våfflor ca 7-8 st

100 g flytande margarin
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
3 dl mjölk
1 dl bubbelvatten (vanligt går bra också)
½ tsk äkta vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

 

Smaksättning

Hackade jordgubbar och hackad vit choklad

Hackad banan och hackad mörk choklad

 

Gör så här:

1. Blanda mjöl och bakpulver och tillätt smör och mjölk.

2. Vispa till en jämn smet och tillsätt sedan vattnet och vispa försiktigt.

3. Rör till sist ner din smaksättning såsom choklad och bär. Grädda i våffeljärn och servera grädde, sylt eller bär.

OBS! du behöver inte ha smör i våffeljärnet :)




Fryst chokladcheesecake

Av Joanna den 20 Mars 2012
Postat i:Frozen Cheesecake
Tags: fryst chokladcheesecake,
 


Tisdagens fika blev en helt underbart god variant på den klassiska frysta cheesecaken med philadelphiaost. Detta är verkligen ett bakverk/glassverk som alltid blir uppskattat. Och så även idag :)



Recept

Du behöver 3 stycken bunkar att göra de olika stegen i och det är viktigt att du gör dem i rätt ordning.

Skål nr 1
6 äggvitor

Gör så här:
1. Vispa äggvitorna långsamt till ett vitt ganska hårt skum.

Skål nr 2
6 dl grädde

Gör så här:
1. Vispa grädden ganska hård.

Skål nr 3
6 äggulor
4 dl socker
200 g philadelphiaost

2 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
1. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
2. Tillsätt kakao och vaniljsocker och vispa tills allt är väl blandat.
3. Tillsätt philadelphiaosten och vispa tills det inte är några klumpar.

Göra cheesekaken
1 paket brago kakor
50 g rumstempererat margarin

Skål nr 1+2+3

Gör så här:
1.Häll i skål nr 2 i skål nr 3 och blanda väl.
2. Häll till sist ner skål nr 1 i skål nr 3 och vänd försiktigt ner äggvitan tills allt är väl blandat.
3. Krossa kakorna eller mixa dem till smulor och blanda dem sedan med det rumstempererade margarinet och tryck sedan ut smulorna i en form med löstagbar kant.
4. Häll sedan smeten över kaksmulorna och täck formen med folie och sätt in i frysen helst i minst 24 timmar.

Garnera med till exempel krossad choklad eller färska hallon  :)

Pasta penne med soltorkade tomater

Av Joanna den 20 Mars 2012
Postat i:Pasta
Tags:



Jag älskar pasta. I alla dess former och med de flesta olika varianter på såser. Ofta när jag gör pasta och sås till den blir det lite det som finns hemma för tillfället. I går var inget undantag och detta är vad som kokades ihop:
En smaskig krämig pasta penne med skinka, soltorkade tomater och paprika.



Recept
6 port

1 paket skinka pålägg (200g)
1  röd paprika
1/4 purjolök
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
4 bitar soltorkade tomater
1 msk sambal oelek
2 tsk ajvar relish
1 msk tomatpuré
1 dl creme fraiche
4 dl matlagningsgrädde
1 dl rött vin
1 hönsbuljongtärning
1 dl riven parmesan
2 dl frusna ärtor
svartpeppar
vitpeppar
paprikapulver
Örtkryddor Provencale (findus frusna örter)
olivolja till stekning

1 paket pasta penne (500g)

Gör så här:

1. Hacka lök, paprika och purjolök. Finhacka de soltorkade tomaterna. Strimla skinka och pressa vitlök och släng i allt samtidigt i en gryta och fräs i olivolja tills löken är mjuk.
2. Tillsätt kryddorna, ajvar, sambal och tomatpuré och fräs i nån minut.
3. Tillsätt rött vin och creme fraiche och blanda väl.
4. Tillsätt grädden och hönsbuljongtärningen och låt allt koka ihop i några minuter.
5. Riv parmesanen och häll i såsen. Tillsätt även ärtorna. Koka i nån minut.
6. Koka pastan 1 minut kortare än vad det står på förpackningen.
7. Häll av vattnet och häll pastan i såsen. Låt koka i några minuter under omrörning.



Brownies

Av Joanna den 19 Mars 2012
Postat i:Brownies och Blondies
Tags:



Dagens chokladsug resulterade i brownies :)
Farligt goda kan jag säga!
Och om man skär dem i lagom små bitar så kan man ju äta desto fler ;)
Snabba och lätta att göra och de går även bra att frysa in.



Recept

Blir en normal pajform i storlek

200 g margarin
100g mörk choklad
4 ägg

5 dl socker
2  msk vaniljsocker
2 krm salt
8 msk kakao
4 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
1. Smält margarinet och chokladen tillsammans i en kastrull och låt det svalna något.
2.Vispa ägg och socker tills det är vitt och fluffigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och blanda dem sedan med det avsvalnade margarinblandningen och socker- och äggblandningen.
4. Fyll en vanlig pajform eller en brownieform med smeten.
5. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.
6. Låt svalna och skär i bitar eller stansa ut med formar.



Lätta potatisgratängen

Av Joanna den 19 Mars 2012
Postat i:Gratänger Potatisrätter Ugnsrätter
Tags:


Ofta känns potatisgratäng krångligare än vad det egentligen är. Det här receptet är superenkelt och potatisgratängen sköter sig sedan själv i ugnen och du har tid till annat.
Jag tycker själv att det känns lite lyxigare att servera t ex en köttbit eller färsbiffar tillsammans med en god, krämig potatisgratäng istället för klyftpotatis.


Receptet på färsbiffarna på bilden hittar du HÄR


Recept

Ca 1 kg mjölig potatis
en stor gul lök

1 pressad vitlöksklyfta
3 ½ dl matlagningsgrädde
1- 1 ½ dl riven ost
salt
vitpeppar
svartpeppar


Gör så här:
1. Skala potatisen och skiva den ganska tunt. Lägg i ugnsfast form.
2. Hacka löken och blanda i den med potatisen.
3. Blanda resterande ingredienser i en kastrull och värm tills osten har smält.
4. Häll såsen över potatisen och blanda väl så att all potatis har fått sås på sig.
5. Täck formen med aluminiumfolie och grädda i ugnen på 225 grader i ca 1-1 ½ timme. Ta av folien de sista 10 min. Känn med en gaffel så att potatisen är klar.

Tips! För en kortare tid i ugnen så kan du förkoka den skivade potatisen i ca 2-3 min.

Vaniljbullar

Av Joanna den 18 Mars 2012
Postat i:Bullar
Tags:


Mannens favoritbullar som önskades idag: vaniljbullar. Eller egentligen kanelbullar med en lite annan fyllning :)
Lätt och gott fika som går utmärkt att frysa in och ta fram en stund innan eventuella gäster kommer. Uppskattade bullar som är svåra att bara ta en av :)



Recept

Deg
50g jäst (för söta degar)
150 g margarin
5 dl mjölk
ca 14-15 dl mjöl
1 dl socker
½tsk salt


Fyllning
300 g mandelmassa
200 g rumsvarmt margarin
4 tsk vaniljsocker eller 2 tsk äkta vaniljpulver
1 ½ dl socker

1 ägg till pensling
pärlsocker till garnering



Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Tillsätt resten av degvätska, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
  3. Rör rumsvarmt margarin smidigt med socker, vaniljsocker, mandelmassa och lite vatten till fyllningen.
  4. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del av degen till en platta.
  5. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
  6. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk.


Canneloni

Av Joanna den 15 Mars 2012
Postat i:Köttfärsrätter Pasta Ugnsrätter
Tags:
 
Här kommer ett litet tips på Fredagsmysmat som är lätt att snabbt slänga ihop och som sedan sköter sig själv i ugnen. Canneloni fyllda med köttfärsröra. Om man nu inte vill ha just köttfärsfyllning så kan man ju i princip fylla dem med precis vad man vill. En maträtt som är lätt att variera efter smak med andra ord.


Recept
ca 12 rullar

Köttfärsröra
400 g nötfärs
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 tsk ajvar relish
1 msk sambal oelek
svartpeppar
salt
paprikapulver
färsk basilika
olivolja till stekning

Gör så här:
1. Hacka lök och paprika och pressa vitlöken i en gryta/kastrull. Stek tillsammans med köttfärsen till färsen är genomstekt.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och fräs i några minuter.

Ostsås
4 dl matlagningsgrädde
½ dl riven parmesan
½ dl riven ost
1-2 msk maizena ljus redning

Gör så här:
1. Värm grädden i kastrull och tillsätt sedan maizena och vispa tills det ha tjocknat lite.
2. Tillsätt sedan osten och rör om tills den har smält.


Canneloni
köttfärsröra
ostsås

Gör så här:
1. Häll en del av ostsåsen i botten på en ugnsfast form.
2. Fyll rullarna med köttfärsröran och lägg dem i formen.
3. Täck rullarna med resten av ostsåsen och täck formen med aluminiumfolie och gratinera i ugnen på 225 grader i ca 30-40 min.
4. Ta av folien de sista minutrarna och strö eventuellt på lite parmesan.
5. Låt formen stå och dra i ca 5-10 minuter innan du serverar.

Severa tillsammans med en god sallad.








Jordgubb- & marängpaj

Av Joanna den 13 Mars 2012
Postat i:Paj - efterrätt
Tags: jordgubbspaj, marängpaj,
 



Tisdagsfikat är igång och den här veckan blev det Jordgubb- & marängpaj som bakades :) Med en fyllning av vaniljkräm och jordgubbar och ett täcke av maräng så kan det inte bli fel! :) Jag vet, det är lite midsommarkänsla över den men vem längtar inte efter sommaren...!?

Smakmässigt en sensation men utseendemässigt...nja. Inget för fina middagen men grymt för kompisgänget :)
Den rinner ut lite när man väl skär upp den så det är ingen paj som man skär upp fint direkt...men smaken kompenserar upp utseendet många gånger om!




Recept

Pajdeg:
3 1/2 dl vetemjöl
4 msk florsocker
150 g smör eller margarin
1 stor äggula
1 msk vatten

Vaniljkräm:
2 äggulor
3 msk socker
3 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
ca 1 tsk vaniljsocker eller ½ tsk äkta vaniljpulver

Fyllning:
ca 1 L jordgubbar

3 äggvitor
2 dl socker

1. Blanda mjöl och florsocker.
2. Finfördela matfettet däri, tillsätt äggulan uppvispad med vattnet och arbeta snabbt samman till en deg.
3. Klä en rund form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter, med degen.
4. Sätt en folieremsa runt degkanten och låt formen stå kallt 20 - 30 minuter.

5. Sätt ugnen på 200°.

6. Vispa samman äggulor, socker, grädde, vanilj och potatismjöl. Låt det sjuda upp under vispning och sjuda tills krämen är tjock. Låt den kallna.

7. Grädda degbottnen på galler mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta bort folien efter halva tiden.

8. Rensa och skölj ev jordgubbarna. Dela dem mitt itu.
9. Vispa äggvitan till hårt skum och vispa ned sockret och vips ca 5 min.
10. Lägg vaniljkrämen på botten i pajskalet. Tryck ner jordgubbarna och täck med marängsmeten. Grädda omedelbart på galler lite under mitten i ugnen tills marängen fått fin färg, 10 - 15 minuter.

Servera när pajen har kallnat för en stabilare paj som inte rinner ut så mycket när man skär upp den.
Garnera med jordgubbar :)



Detta är definitivt en paj som kommer att göras igen men nästa gång ska jag nog strö över lite potatismjöl över jordgubbarna som är i pajen för att få ett stabilare innehåll som inte rinner så mycket :)

Medelhavsbiffar med tzatziki

Av Joanna den 12 Mars 2012
Postat i:Köttfärsrätter Såser och tillbehör
Tags: färsbiffar, tzatziki,
 
Ikväll blev det smaker av medelhavet här hemma: fetaost, soltorkade tomater och basilika :)

Vi åt medelhavsinspirerade färsbiffar med skivad potatis i ugnen, tzatziki och sallad.


Recept

Färsbiffar
ca 12 biffar
400 g tfärs
1  ägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g fetaost
2 bitar soltorkade tomater
½ dl creme fraiche
½ dl matgrädde
1 tsk ajvar relish
1 msk sambal oelek
hackad färsk basilika
1 tsk kalvfond
salt
peppar
paprikapulver
ca ½-1 dl ströbröd

Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna förutom nötfärsen, fetaosten, basilikan och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
4. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra biffar av. Blanda i hackad basilika och hackad fetaost.
5. Rulla lite större bollar som du sedan plattar till lite och steker i smör i stekpanna. Stek i några minuter på båda sidor.



Tzatziki
1 gurka
1 ½ dl grekisk yoghurt
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt
peppar
(hackad mynta)

Gör så här:
1. Riv gurkan på ett rivjärn.
2. Krama sedan ut vätskan från gurkan så den blir så torr som möjligt.
3. Blanda gurkan med resten av ingredienserna och låt stå och götta ihop sig en stund innan servering.
 
Servera med någon variant av potatis och en fräsch sallad :)

Kladdkakecupcakes med romerska bågar-fluff

Av Joanna den 11 Mars 2012
Postat i:Cupcakes
Tags:








Idag när brorsans lille skrutt fyllde ett år så bakade jag kladdkakemuffins med romerska bågar-fluff. Supergoda och lätta att göra och lite uppiffade med pirattema :) Detta receptet på kladdkakemuffins är nog ett av de godaste som jag har gjort faktiskt :)

Svägerskan hade även bakat två jättegoda prinsesstårtor och gjort pastasallad till en hel armé...så ingen gick hungrig från det kalaset :)



Recept

Kladdkakemuffins
ca 12 st

100 g margarin
2 ägg
2 ½ dl socker
1  msk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Gör så här:
1. Smält margarinet och låt det svalna.
2.Vispa ägg och socker tills det är vitt och fluffigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och blanda dem sedan med det avsvalnade margarinet och socker- och äggblandningen.
4. Fyll muffinsformar till ungefär 2/3 med smet.
5. Grädda i 200 grader i ca 12 minuter.



Romerska bågar-fluff
(görs helst dagen innan)
180 g romerska bågar
3 dl grädde

Gör så här:
1. Värm upp grädden i en kastrull på låg värme och den får absolut inte börja koka.
2. Lägg i de romerska bågarna i grädden och rör tills de smält.
3. Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar men helst ska den stå över natten.
4. När romerska bågar-grädden är riktigt kall så vispar du den precis som grädde och sedan spritsar du den på kladdkakemuffinsen.

Choklad & Dumle-cupcakes

Av Joanna den 06 Mars 2012
Postat i:Cupcakes
Tags:







Chokladmuffins med dumlefluff :) Helt otroligt goda!



Recept


Chokladmuffins
5 dl vetemjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 dl mjölk
2 ägg
150g smält smör

Gör så här:

1. Blanda alla de torra ingredienserna i en skål och se till att de är mycket väl blandat.
2. Häll i mjölken och äggen i mjölblandningen och blanda.
3. Blanda till sist ner det smälta smöret.
4. Klicka i smeten i muffinsformar som du ställt i en muffinsplåt. Du kan fylla formarna till hälften ungefär.
5. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10-13 minuter.


Dumlefluff
(görs helst dagen innan)
180 g dumlekolor
3 dl grädde

Gör så här:
1. Värm upp grädden i en kastrull på låg värme och den får absolut inte börja koka.
2. Dela Dumlekolorna i små bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.
3. Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar men helst ska den stå över natten.
4. När dumlegrädden är riktigt kall så vispar du den precis som grädde och sedan spritsar du den på chokladmuffinsen.

 


Hallonmousse & vit chokladflufftårta

Av Joanna den 05 Mars 2012
Postat i:Tårtor
Tags:




Svågerns födelsedagstårta: Hallonmousse och vit choklad.



Recept

Locket är gjort av Marshmallowfondant
Dekorationer av Flowerpaste
Blommorna är gjorda i Kristyr

Tårtan består av ett ganska tjockt lager med hallonmousse och ett tunnare lager vit chokladmousse eftersom den blir väldigt söt om man tar lika delar. Jag har därför gjort en dubbel sats av hallonmoussen. Tårtan är sedan spacklad med grädde och jag använde ca 4 dl grädde.

Tårtbotten
24 cm form
(görs dagen innan)
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggen och sockret ljust och pösigt.
3. Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget,samtidigt som du fortsätter att vispa.
4. Använd en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt.
5. Häll i smeten i formen.
6. Grädda i ca 40 min på 175 grader. Öppna inte ugnsluckan för att "kika" på tårtan då den sjunker ihop då.
7. Dela tårtbottnen först när den är riktigt kall. Sätt gärna i kylskåp.


Hallonmousse
Blir ett lager i tårtan
(görs dagen innan)
200 g frysta hallon
½ dl vatten
½ dl socker
100 g kesella 10%
1 dl florsocker
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gör så här:
1.Lägg gelatinbladen i en skål med vatten.
2.Koka upp hallonen, vattnet och sockret. Koka i nån minut. Mixa hallonen  till en slät sås med stavmixer. Använd en fin sil för att sila bort kärnorna för att få en slät och fin mousse.
3. Blanda i kesellan och florsockret.
4. Smält gelatinbladen i vattenbad efter att ha hällt ut det mesta av vattnet i skålen. Blanda i gelatinbladen.
5. Blanda till sist i den förvispade grädden.
6. Låt stelna i kylskåp till dagen efter.
7. Detta blir ett lager i tårtan.



Vit chokladfluff
(görs dagen innan)
Blir ett lager i tårtan
180 g vit choklad
3 dl grädde

Gör så här:
1. Värm upp grädden i en kastrull på låg värme och den får absolut inte börja koka.
2. Hacka chokladen grovt ner den i grädden och rör tills all choklad är smält.
3. Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar men helst ska den stå över natten.
4. När chokladgrädden är riktigt kall så vispar du den precis som grädde fluffigt.
5. Detta blir ett lager i tårtan.

 




Martinikyckling

Av Joanna den 04 Mars 2012
Postat i:Kycklingrätter
Tags:




Kvällens middag blev en lite hastigt ihopslängd kyckling i ugn med klyftpotatis och martinisås :)

Kycklingfiléer
½ gul lök
½ paprika


Martinisås
2 dl grädde
1 dl lätt creme fraiche
½ hönsbuljongtärning
1 dl martini bianco
1 msk paprikapulver
1 tsk ajvar relish
chiliflakes
salt
peppar

Gör så här:
Ugnsbaka din kyckling tills den är klar i en ugnsform tillsammans med hackad lök och paprika och kryddor.
Blanda alla ingredienserna för såsen i en skål och häll sedan över kycklingen och sätt in i ugnen igen i ca 10 min.
Servera med klyftpotatis och en sallad.

Det fina med den här rätten är att allt lagas samtidigt i ugnen (potatis i separat form) så man kan göra annat under tiden :)


--------------------------

Nu när en massa bakning och middag är avklarad så kan jag äntligen sjunka djupt ner i soffan och bara mysa med lite fruktsallad som efterrätt :)

Imorgon blir det fyllning och dekoration av tårta och sedan kalas för svågern som fyller år :)

Ha en härlig Söndagskväll :) (det lilla som är kvar av den)

Baguette rostbiff & potatissallad

Av Joanna den 01 Mars 2012
Postat i:Matiga sallader
Tags:


Tips på en riktigt god kvällsmacka till t ex Fredagsmyset :)

Recept
(2 mellanstora baguetter)

2 Baguette
r
(jag använde halvfärdiga som man gräddar i ugnen)
150-200 g Skivad rostbiff

Potatissallad
5 potatisar
½ rödlök
½ dl creme fraiche
½ dl gräddfil
½ dl majonnäs
½ tsk dijonsenap
salt
peppar
vitpeppar
hackad timjan

Gör så här:
1. Skala och tärna potatisen.
2. Koka potatistärningarna och låt dem sedan kallna en liten stund. Det gör inger om de fortfarande är lite varma när du blandar i dem i smeten.
3. Hacka rödlöken och timjan riktigt fint.
4. Blanda alla ingredienser förutom potatisen i en skål.
5. Vänd till sist ner potatisen.

Mat och Dryck Besökstoppen