Blåbär- & Vaniljpaj

Av Joanna den 01 Juni 2012
Postat i:Paj - efterrätt
Tags: blåbär, blåbärspaj, vanilj,



Idag tänkte jag bjuda på receptet på den smaskiga Blåbär- & vaniljpajen som vi hade till efterrätt på vår grillkväll hos svärmor i veckan.
Detta är inte en klassisk supersöt blåbärspaj utan istället är den söt med lite syrlighet av gräddfilen. Själv gillar jag den här bättre. Du behöver dessutom ingen vaniljsås till då "vaniljsåsen" redan är i pajen.
Använd gärna en form med löstagbar kant till den här. Denna paj är ingen "sista minuten paj" utan gör den i god tid (några timmar innan servering) så den hinner stabilisera sig.


Recept

Pajskal

100 g margarin
3/4 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl


Gör så här:
1. Rör margarin och socker "pösigt".
2. Tillsätt ägget och arbeta sedan snabbt in vetemjölet till en deg.
3 Tryck ut i form på bottnen och även ganska högt upp på kanterna.

Fyllning
3 dl gräddfil
2 dl grädde
3 ägg
1 ½ dl socker
1 msk vaniljsocker


225 g/1 paket blåbär (obs tinade!)
1 msk potatismjöl

Gör så här:
1. Vispa ihop alla ingredienser förutom blåbären och potatismjölet.
2. Häll i fyllningen i pajskalet.
3. Om blåbären har vätskat sig mycket så häll av vätskan. Blanda de tinade blåbären med potatismjölet.
4. Sprid ut båbären jämnt i fyllningen. Rör inte runt!
5. Sätt in pajen i ugnen på 175 grader i ca 1h 15 min.
6. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet för att pajen ska bli stabiliserad.
7. Servera pajen som den är eller tillsammans med en kula glass.

© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!











Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen