Barkis

Av Joanna den 25 Juni 2012
Postat i:Bröd
Tags: barkis, bröd, ljust, vallmofrön,
 
 
 
Hittade en maträtt som skulle vara med barkisbröd och tänkte att det kan väl inte vara så svårt att göra själv. Det var det inte heller. Ett gott ljust bröd som var väldigt enkelt att baka. Dock fick jag dem inte så höga och luftiga som jag ville men jag tror nog att det beror nog mer på mig än på receptet.
 
Nu är jag ganska ny på det här med att baka bröd, eller rättare sagt ny på att försöka få det riktigt bra, och även denna gång så sjönk mina bröd ihop nästan till platta kakor. Barkis är ju ett bröd som är ganska högt och luftigt med en tunn lite segare skorpa.
 
Skorpan blev hyfsat bra tycker jag men jag känner att jag har verkligen mycket att lära när det kommer till brödbakning.
Efter att ha surfat runt på diverse brödsajter i natt har jag förstått att jag nog har knådat degen för kort stund och att man helst ska ha en köksmaskin för att få ett riktigt bra resultat.
Mina bröd jäste riktigt fint och var stora och höga tills samma sekund som jag penslade dem med ägg. Luften gick ur dem helt.
 
Om det är någon som har tips så skriv gärna en rad. Tar gärna emot alla tips och trix för brödbak eller om det är någon som kan ha någon teori om vad jag gör fel. Vill ha bröden riktigt höga och luftiga.
 
 
 
Recept
2 bröd
 
25g jäst
50 g smör
2 ½ dl mjölk
2 ½ dl vatten
800 g vetemjöl special (ca 14 dl)
1 tsk salt
2 msk vit sirap
 
1 ägg till pensling
Vallmofrön till garnering
 
Gör så här:
1. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och vattnet. Värm degspadet till fingervarmt
2. Lös jästen i lite av degspadet. Häll sedan i resten av degspadet, sirap och salt och blanda väl. Arbeta i det mesta av mjölet tills degen släpper degbunkens kanter. Knåda degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
4. Arbeta sedan degen med lite av det resterande mjölet. Dela degen i två delar. Forma bitarna till släta längder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Låt bröden jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek.
6. Pensla med uppvispat ägg. Strö på rikligt med vallmofrön.
7. Grädda bröden i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.
8. Låt bröden kallna utan bakduk på galler.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Kommentarer

Mmh så gott! Har du haft en bra helg?

Svar: Det har varit en superbra helg trots allt regnande faktiskt :)
Joanna Törnqvist

ser riktigt gott ut :)

Svar: Mm det var både gott och lätt att göra :)
Joanna Törnqvist


2012-06-26 @ 12:56:42

RE: gott förstår jag ;) men lätt vet jag inte, det ända jag lyckats med är cupcakes och det var på första försöket annars är jag inte så duktig i köket haha!

Svar: Man måste börja någonstans :)Ingen är bra från början...
Joanna Törnqvist


2012-06-26 @ 17:52:16

Det ser jätte gott ut ^^


2012-06-28 @ 08:14:58

Bra blogg! fina bilder! :)


2012-06-28 @ 14:08:35

Hejsan! :D
Har just startat dagens blogg hos mig, och det vore suuperkul om du ville vara med & tävla!
DIREKTLÄNK: http://honjennifer.blogg.se/2012/june/dagens-blogg.html#comment
KRAM! :)


2012-06-28 @ 20:25:01

Det var lite för mycket mjöl i ditt recept. Fick lägga till en halv dl vätska. :-) Annars var det gott. För att inte brödet jäser/växer på bredden så kan det hjälpa med rätt bearbetningstid eller/och rätt jästid. Det är också viktigt att ugnen är varm när du sätter in brödet. Runddrivning och att vika brödet/ limpan vid utbaket för att få rätt spänningn i degen så att det växer uppåt är också viktigt. Fyll gärna ugnen med en baksten eller alla gratängformar du har hemma...så att temperaturen håller sig när du öppnar ugnen för att ställa in brödet.

Svar: Tack så mycket för tipsen! :)Ska testa detta igen någon dag :)
Joanna Törnqvist


Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen