Köttfärspaj med salsa och majs

Av Joanna den 29 Juni 2012
Postat i:Köttfärsrätter Paj - mat Ugnsrätter
Tags: köttfärspaj, majs, paj, salsa,

 


Enklare paj än den här kan man nästan inte göra till Fredagsmyset. Den är också ett perfekt alternativ till Fredagens tacos och med olika tillbehör så blir det en riktig festmåltid.
Enkel pajdeg som bara blandas ihop och antingen trycks ut i formen eller som jag tycker är lättare, kavlas ut och läggs i.
Fräsa, blanda och pajskale och in i ugnen en stund. Under tiden förbereder du lite smaskaiga tillbehör såsom t ex nachochips, salsa, creme fraiche, en fräsch sallad eller kanske lite guacamole.
Vill du att pajen ska bli mer som en tacopaj så blanda i lite tacokrydda i köttfärsen när du steker den.

Recept
1 mindre paj bredd 26 cm höjd 3 cm

Pajdeg
4 ½ dl mjöl
1 1/4 dl vatten
1 dl olivolja

Fyllning
400 g köttfärs
1 liten bit purjolök ( ca 10 cm)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl creme fraiche
ca 2 dl salsa eller tacosås
1 liten burk majs
1 tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
svartpeppar
salt
paprikapulver
(tacokrydda)
1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser till pajskalet i en bunke och arbeta ihop till en deg.
2. Kavla ut till en rund platta på ett smörpapper (utan att tillsätta extra mjöl) och täck pajformen. Skär av överflödig deg och kavla ut och skär till remsor som används över fyllningen.
3. Strimla och hacka lök och purjo och pressa vitlöken i en gryta.
4. Fräs köttfärs, lök, purjo och vitlök tills köttfärsen är genomstekt.
5. Blanda creme fraiche, salsa, kryddor, sambal, tomatpuré och majs i en skål och häll sedan blandningen över köttfärsen. Blanda väl.
6. Häll köttfärsröran i pajskalet och lägg några degremsor över. Pensla degremsorna med ett uppvispat ägg.
7. Sätt in i ugnen på 225 grader i 30 min.

 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Vit Chokladkladdkaka med kokos

Av Joanna den 26 Juni 2012
Postat i:Kladdiga kakor
Tags: kladdkaka, kokos, vit choklad,
 
 
 
De flesta av oss gillar väl den klassiska mörka kladdkakan och det är en kaka som vi tidigt lär oss att baka. Nu kan man ju variera även en klassisk kladdkaka med ganska mycket olika ingredienser och en av mina egna favoriter är den enkla att tillsätta kokos i. Här har jag också tillsatt kokos men den här gången i en vit chokladkladdkaka. Supergott blev det!
 
Även om detta inte är en vanlig kladdkaka utan en med vit choklad i istället för kakao så är den är minst lika enkel att göra. Den enda skillnaden är ett extra moment där du smälter vit choklad i det smälta smöret också.
 
Vit choklad är ju lite sötare än den mörka chokladen vilket gör att det passar bra med något neutralt eller syrligt till. Idag gjorde jag den tillsammans med vispad grädde som jag blandat i blåbär i. Väldigt gott och vill man ha det lite syrligare så kan man ju göra exakt likadant fast med hallon i grädden istället.
 
Nu gjorde jag en dubbel sats här för den blir så tunn i min stora (24 cm) form (måste köpa mindre...) och i och med detta så dubblade jag även tiden i ugnen till 1 h istället för 30 min.
 
Receptet nedan är alltså för en vanlig enkel sats kladdkaka. Vill du göra en som är lika tjock som min så dubbla alla ingredienserna och så även tiden.
 
 
 
Recept
2 ägg
2 dl socker
1 ½ dl kokos
100g smör
100g vit choklad
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Vispa ägg och socker fluffigt.
3. Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen tills den har smält.
4. Häll ner smörchokladblandningen i äggblandningen och blanda väl.
5. Blanda mjöl, kokos och vaniljsocker.
6. Häll ner mjölblandningen i smeten och blanda försiktigt men väl. Vispa inte!
7. Häll smeten i en form. Jag använde en form med avtagbar kant.
8. Grädda i ca 30 minuter. Vill du ha en extra kladdig kaka så grädda endast i 20 minuter
9. Låt kakan svalna innan du pudrar med florsocker och servera tillsammans med grädde och bär.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Barkis

Av Joanna den 25 Juni 2012
Postat i:Bröd
Tags: barkis, bröd, ljust, vallmofrön,
 
 
 
Hittade en maträtt som skulle vara med barkisbröd och tänkte att det kan väl inte vara så svårt att göra själv. Det var det inte heller. Ett gott ljust bröd som var väldigt enkelt att baka. Dock fick jag dem inte så höga och luftiga som jag ville men jag tror nog att det beror nog mer på mig än på receptet.
 
Nu är jag ganska ny på det här med att baka bröd, eller rättare sagt ny på att försöka få det riktigt bra, och även denna gång så sjönk mina bröd ihop nästan till platta kakor. Barkis är ju ett bröd som är ganska högt och luftigt med en tunn lite segare skorpa.
 
Skorpan blev hyfsat bra tycker jag men jag känner att jag har verkligen mycket att lära när det kommer till brödbakning.
Efter att ha surfat runt på diverse brödsajter i natt har jag förstått att jag nog har knådat degen för kort stund och att man helst ska ha en köksmaskin för att få ett riktigt bra resultat.
Mina bröd jäste riktigt fint och var stora och höga tills samma sekund som jag penslade dem med ägg. Luften gick ur dem helt.
 
Om det är någon som har tips så skriv gärna en rad. Tar gärna emot alla tips och trix för brödbak eller om det är någon som kan ha någon teori om vad jag gör fel. Vill ha bröden riktigt höga och luftiga.
 
 
 
Recept
2 bröd
 
25g jäst
50 g smör
2 ½ dl mjölk
2 ½ dl vatten
800 g vetemjöl special (ca 14 dl)
1 tsk salt
2 msk vit sirap
 
1 ägg till pensling
Vallmofrön till garnering
 
Gör så här:
1. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och vattnet. Värm degspadet till fingervarmt
2. Lös jästen i lite av degspadet. Häll sedan i resten av degspadet, sirap och salt och blanda väl. Arbeta i det mesta av mjölet tills degen släpper degbunkens kanter. Knåda degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
4. Arbeta sedan degen med lite av det resterande mjölet. Dela degen i två delar. Forma bitarna till släta längder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Låt bröden jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek.
6. Pensla med uppvispat ägg. Strö på rikligt med vallmofrön.
7. Grädda bröden i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.
8. Låt bröden kallna utan bakduk på galler.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Midsommartårta

Av Joanna den 24 Juni 2012
Postat i:Tårtor
Tags: blondiebotten, browniebotten, enkel, grädde, jordgubbar, midsommar, sommar, tårta,
 
 
 
 
Midsommaraftonen och midsommardagen spenderades hos min bror med familj med en massa god mat, tårta och mys. Midsommartårtan i år var den perfekta tårtan att ta med sig bort ifall man ska köra en bit och inte vill ha en tårta som är totalkvaddad när man kommer fram. Fast du måste då antingen kunna vispa grädden på plats eller ha vispad grädde med dig i påse eller burk. Egentligen består den av något så enkelt som en blondiebotten och en browniebotten med grädde och jordgubbar på.
Ibland så är det enkla så väldigt gott. Och jag tycker faktiskt att den ser ganska fin ut också, somrig till skillnad från vädret vi hade. Det var en blöt midsommar vi fick (ovanligt va?!) men jag lyckades ändå få plåtat tårtan under ett av uppehållen och grillandet gick bra det med.
 
Vi körde på det enkla i matväg också med grillad fläskfilé, klyftpotatis, aioli och en god fetaostsallad till det. Ingen sill eller någon nubbe ( om inte dooley's räknas).
Bara god mat, god efterrätt, senare ett roligt spel och ett trevligt sällskap :)
 
Tårtbottnarna bestod av samma grundrecept men tmed olika smaksättning. I den ljusa bottnen så är det vit choklad i och i den mörka mörk choklad samt även lite kakao.
 
 
 
Recept
 
Blondiebotten
2 ägg
2 dl socker
100 g margarin
100 g vit choklad
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl mjöl
½ tsk bakpulver
 
Browniebotten
2 ägg
2 dl socker
100 g margarin
100 g mörk choklad
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl mjöl
½ tsk bakpulver
2 msk kakao
 

Gör så här:
1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker tills det blivit vitt och fluffigt.
2. Hacka den chokladen i mindre bitar.
3. Smält smöret och chokladen tillsammans.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver väl. I browniebotten så tillsätter du även kakaon här.
5. Blanda ihop äggblandningen, margarinchokladen och mjölblandningen väl.
6. Klipp ut en rund bit bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant så är det lättare att få loss botten hel sedan.
7. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 30 min på 180 grader.
8. Låt svalna och lossa sedan försiktigt botten från kanten och botten på formen. Vänd uppochner och dra loss bakplåtspappret.
9. Gör likadant med nästa botten och lägg dem sedan på varandra. Ska du använda tårtan dagen efter så klä in bottnarna i plastfolie så de inte torkar.
10. Vispa grädde och smeta på toppen och lägg på en massa jordgubbar.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Vår trädgård

Av Joanna den 22 Juni 2012
Postat i:Hemma hos mig
Tags: trädgård,
 
 
 
Igår fick vi veta att vi får flytta in i vårt hus två veckor tidigare än beräknat! Redan om 1 ½ vecka!
Så vi passade på att åka ner till huset och träffa säljaren och spana in trädgården och se vad vi ska behålla och vad som ska tas bort. Trädgården är verkligen helt underbar med körsbärsträd, hallonbuskar, röda och svarta vinbär och en egen liten bergsknalle täckt med blåbärsris.
Det kommer ju bli en hel del bärpajer bakade i det huset misstänker jag :)
Nu blir det jobbiga 1 ½ veckas väntetid på att flytta. Eftersom man redan har flyttat mentalt så känns inte lägenheten som hemma längre och huset är inte vårt ännu...vi lever lite som i nåt konstigt mellanting.
 
Men snart så blir det alltså flytt ut från Göteborgs röriga innerstad till vår egen lilla idyll lite mer på landet.
 
Nu ska vi snart ta bilen och åka till min bror för midsommarfirande.
Hoppas ni får en underbar midsommarafton med gott sällskap och god mat :)
 
 
 
 
 

Tacopizza

Av Joanna den 20 Juni 2012
Postat i:Köttfärsrätter Pizza Tacos, tortillas och nachos Ugnsrätter
Tags: mini, pizza, pizzadeg, taco, tomatsås,
 
 
 
 
Här kommer ett litet tips på vad du kan göra med t ex överblivet från fredagens tacokväll, om det nu blev något över.
Har du köttfärs, majs, lök m.m över så svänger du snabbt ihop denna pizzadeg och gör dessa smarriga pizzor. Degen ska bara jäsa en gång så det är inte en massa väntetid.
Under tiden degen jäser så kokar du ihop tomatsåsen till pizzan. Orkar du inte med det så kan du ju köra på en färdigköpt pastasås eller om du har en massa salsa över så brer du på den istället.
 
När pizzadegen jäst färdigt så knådar du den lätt och kavlar sedan ut den ganska tunt. Här kan man ju välja om man vill göra den till en stor pizza i långpanna eller vanliga pizzor. Själv valde jag att göra minipizzor och tog en vanlig djup frukostskål och tryckte ut runda plattor med. Det blev 10 st minipizzor av den här degen vilket räcker till ca 2 vuxna och två äldre barn t ex.
 
Tips på fyllning:
Köttfärs stekt med tacokrydda
majs
purjolök
rödlök
ost
chiliflakes
oregano
 
 
 
Pizzadeg
25 g jäst (½pkt)
2 ½ dl vatten
2 msk olivolja
½ tsk salt
ca 7 dl vetemjöl + lite till utbaket
 
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och häll på lite av vattnet och rör tills jästen är upplöst.
2. Tillsätt salt och olivolja och rör om väl.
3. Tillsätt mjölet lite i taget tills du har en jämn och smidig deg som släpper ifrån kanterna.
4. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
5. Knåda ut degen på bakbord och kavla ut den tunt. Tryck ut rundlar med t ex en skål för att få minipizzor.
 
 
 
 
Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 burk passerade/krossade tomater 400 g
1 tsk socker
2 msk tomatpuré
1/2 tsk oregano
1/2 tsk basilika
salt
peppar

Gör så här:
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det mjukt och glansigt i olivoljan utan att det får färg.
2. Tillsätt passerade/krossade tomater, socker, tomatpuré och örter. Låt allt puttra samman ca 20 minuter. Rör då och då i såsen. Smaka av med salt och peppar.



Bred tomatsås på pizzadegen och strö över det som du vill ha på din pizza och avsluta med riven ost. Grädda i ugnen på 225-250 grader i 10- 15 min.
Strö över oregano och servera med t ex en klick creme fraiche, salsa och nachochips.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Chicken Curry

Av Joanna den 19 Juni 2012
Postat i:Kycklingrätter
Tags: curry, gryta, kyckling,




En kycklingcurrygryta behöver inte ta lång tid att göra eller vara komplicerad och den här är verkligen ett bra exempel på det. Den är perfekt för alla som inte har tid eller ork att stå i köket i någon längre tid en vardag men ändå vill äta något lite extra gott. Servera den tillsammans med Naan (indiskt bröd) och basmatiris.

Det här receptet är verkligen otroligt enkelt och du slänger ihop grytan under tiden riset kokar. Inte en massa olika steg i matlagningen utan mest hacka/strimla, fräsa och blanda ihop. Snabbt och lätt ska det vara!



Recept
4 portioner

ca 500 g kycklingfilé eller kycklinginnerfilé
1 liten purjolök
1 paprika
2 vitlöksklyftor
2 msk curry
1 tsk tomatpuré
½ tsk cayennepeppar
1 hönsbuljongtärning
2 dl vatten
2 dl matlagningsyoghurt tex grekisk eller turkisk yoghurt
1-2 msk olja till stekning tex matolja eller rapsolja

Gör så här:
1. Hacka/strimla/pressa kyckling, purjolök, vitlök och paprika och fräs i olja i en gryta tills kycklingen är helt genomstekt.
2. Häll i kryddor och tomatpuré och blanda väl och fräs i nån minut.
3. Häll i vatten, yoghurt och hönsbuljongtärningen och låt koka ihop i några minuter.
4. Servera tillsammans med basmatiris och Naan.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Chocolate Chocolate Chip Cookies

Av Joanna den 18 Juni 2012
Postat i:Kakor
Tags: Chocolate, Chocolate chip, Choklad, Cookies, Kakor,



Resultatet av gårdagens bakning blev Chocolate chocolate chip cookies. En kaka med extra mycket chokladsmak.
Har du inte råsocker och mörkt muskovadosocker hemma så kan du självklart byta ut dessa mot vanligt socker men smaken blir inte lika chokladigt god. Så jag rekommenderar att köpa dessa två sockervarianter. Man använder ju så lite av varje så de räcker till många omgångar kakor.

Detta receptet ger mellan 25 till 30 kakor beroende på hur stora du gör dem. Mina är lite, lite mindre än subways cookies. För att få dem i den storleken så rulla bollar i golfbollsstorlek och platta sedan ut dem med t ex en stekspade. De flyter alltid ut lite till när du gräddar dem i ugnen också.


Recept
ca 25-30 kakor

4 ½ dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt
3 msk kakao

150 gram smör

½ dl råsocker strö

3  dl strösocker
1/4 dl (ca 15 gram) mörkt muskovadosocker

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

1 äggula

200 gram hackad choklad eller ca 2-3 nävar chocolate chips

 

Gör så här:

1.Smält smöret.

2.Rör ihop smör, muscovadosocker, råsocker och strösocker i en skål.

3.Häll i vaniljsocker, kakao, ägget och äggulan och vispa ihop allt så det blir lite lätt och fluffigt.

4. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen i smör-och äggblandningen och rör ihop till en deg.

5.Hacka chokladen och blanda ner den i degen.

6.Rulla kakdegen till bollar, golfbollsstorlek ungefär, på en bakplåtpappersklädd plåt. Platta till ordentligt med t ex en stekspade.

7.Grädda kakorna på 175 grader i cirka 18 minuter. Grädda inte längre, då mister de sin seghet! Låt de färdiga kakorna svalna på ett galler.


 

© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Söndagsbak

Av Joanna den 17 Juni 2012
Postat i:Vardag
Tags: bullar, mandelmassa, vanilj,







Första dagen på semestern börjar lida mot sitt slut och jag han äntligen sjunkit djupt ner i soffan med datorn i knät. Har inte riktigt hunnit med att fota och skriva ner recepten från dagens bakning men det kommer i dagarna. Ni får nöja er med bilderna på mina goda vaniljbullar som vi ska smaska på till kvällsfika så länge.

Det som är lite extra med dessa vaniljbullar är att det även är mandelmassa i fyllningen vilket gör dem så mycket godare och det är verkligen svårt att bara äta en. Receptet ger ca 50 bullar så man kan ju fortsätta att äta tills samvetet säger stopp. Dessa är verkligen perfekta att frysa in och ta fram när det kommer folk på besök. Här hemma brukar de i och för sig ta slut ganska snabbt...

Receptet har jag lagt ut tidigare så ni får en liten länk till det istället.
Här har ni Receptet på vaniljbullar med mandelmassa.

Ha en underbar Söndagskväll!
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Mannafrutti

Av Joanna den 14 Juni 2012
Postat i:Mellanmål
Tags: mannafrutti, mannagryn, mellanmål,




Som mellanmål gillar jag mannafrutti riktigt mycket. Har även köpt ett annat märke innan som funnits i 1 litersförpackning. Mycket bättre än de pyttesmå mannafruttiförpackningarna. Men nu kan jag inte hitta den längre så jag tänkte att hur svårt kan det vara att göra egen egentligen? Kall mannagrynsgröt med vaniljsmak, eller?

Hittade lite olika recept och testade det som kändes mest likt och det var verkligen så lätt. Varför köpa dessa små dyra när man kan göra egen hemma? Tänker aldrig köpa igen efter att ha testat detta. Åt min tillsammans med hallon och blåbär istället för sylt och det blev jättegott. Eftersom mannan blir söt så behövs det något lite syrligt till tycker jag. Hallonen var perfekt till.
Annars kan man ju även severa tillsammans med lite färsk frukt såsom kiwi eller ananas. Tror att det hade varit riktigt gott. Ska testa det nästa gång. För en nästa gång blir det verkligen.


Recept
2 portioner
(ganska små portioner)

5 dl mjölk
4 msk mannagryn
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk vispgrädde
½ krm salt

Gör så här:
1. Koka upp 4 dl av mjölken med saltet i en kastrull.
2. Vispa i mannagrynen. Låt gröten koka upp. Koka på svag värme i 4-5 minuter under omrörning.
3. Vispa i socker, vaniljsocker och vispgrädde. Låt stå i ca 10 minuter.
4. Vispa i resten av mjölken (1 dl) och ställ in i kylen tillsgröten är helt kall.
5. Servera tillsammans med frukt, bär eller sylt.


© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!




Kycklingpaj med curry & chilisås

Av Joanna den 13 Juni 2012
Postat i:Kycklingrätter Paj - mat Ugnsrätter
Tags: chilisås, curry, kycklingpaj, paj, pajdeg,
 


Den här kycklingpajen har stått högt upp på min att laga-lista ett bra tag nu men inte blivit lagad. Det har alltid kommit nåt emellan. Receptet kommer från min mamma som fått den av nån faster eller nåt som gjort en paj av en pastasås...krångligt men tror det var så det gick till.
När jag var yngre och det var någon bjudning hemma så doftade det himmelskt när denna paj stod i ugnen men jag åt den aldrig eller ens smakade på den då den från början innehåller räkor istället för kyckling. Och jag tål verkligen inte konsistensen av räkor.
Men nu vet ni, den går lika bra att göra med räkor. Men lägg då i räkorna först när det är några minuter kvar i ugnen.

Iallafall så har jag äntligen fått smaka på pajen nu och den smakade verkligen så som jag föreställde mig den när jag var yngre. Den både luktar och smakar underbart! En perfekt paj att bjuda på. På buffén eller till vännerna som kommer över på bjudning.

Receptet är för en ganska liten paj så dubbla allt om du vill göra en större. Pajdegen blir lite "seg" så jag tyckte att det var lättare att kavla ut den (inte med mer mjöl) på ett smörpapper och sedan lägga hela plattan över pajformen och skära bort det överflödiga, som jag sedan kavlade ut till remsor och lade över.



Recept
1 Mindre paj
(bredd 26 cm höjd 3 cm)

Pajskal

4 ½ dl mjöl
1 1/4 dl vatten
1 dl olivolja


Fyllning
2 kycklingfiléer
1 paprika
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
3 dl creme fraiche (34%)
1 dl heinz chilisås
1 msk curry
½ tsk cayennepeppar

1 ägg till pensling av degremsorna

Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser till pajskalet i en bunke och arbeta ihop till en deg.
2. Kavla ut till en rund platta på ett smörpapper (utan att tillsätta extra mjöl) och täck pajformen. Skär av överflödig deg och kavla ut och skär till remsor som används över fyllningen.
3. Strimla och hacka kyckling och grönsaker.
4. Fräs kycklingen och vitlöken tills kycklingen är genomstekt. Tillsätt paprikan och purjon och fräs i nån minut.
5. Blanda creme fraiche, chilisås, curry och cayennepeppar i en skål och häll sedan blandningen över kycklingen och grönsakerna. Blanda väl.
6. Lägg Kycklingröran i pajskalet och lägg några degremsor över. Penska degremsorna med ett uppvispat ägg.
7. Sätt in i ugnen på 225 grader i 30 min.




© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Pannkakor

Av Joanna den 12 Juni 2012
Postat i:Pannkakor och våfflor
Tags:




Gårdagens frukost blev helt vanliga pannkakor...eller nästan. Jag kan ju inte riktigt låta bli att lägga till lite sött
och gott i så det blev vaniljpannkakor som är såå mycket godare.
Egentligen föredrar jag själv Amerikanska Pannkakor med dess fluffiga konsistens och hur mycket lättare det är att steka dem.
Det är nog den största anledningen till att det inte lagas pannkakor oftare här hemma, det är ju så tråkigt att steka dem!

Iallafall så blev det en laddning pannkakor stekta som vi smaskade på tillsammans med lite blåbär, hallon och GBs Gammaldags vaniljglass. Gott, gott!


Recept

6 dl mjölk
2,5 dl mjöl
3 ägg
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 msk socker
smör/margarin till stekning


Gör så här:
1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Tillsätt sedan andra hälften.
3. Sist vispar du i äggen.
4. Stek pannkakorna i smör/margarin i stekpanna.
5. Servera med bär, färsk frukt, glass eller grädde.

© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Nachoplate Quesadillas & Guacamole

Av Joanna den 11 Juni 2012
Postat i:Såser och tillbehör Tacos, tortillas och nachos Ugnsrätter
Tags:





Det blev en slapp Söndag här hemma efter helgens jobb. Söndagsmys på högsta nivå med Nachotallrik, Quesadillas och 3 olika dipp: Salsa, Guacamole och Creme fraiche.
Underbart gott och precis vad som behövdes igår.

Nachotallriken gör du lätt av en hög tortillachips som du strör tacoost och jalapeños över och in i ugnen tills osten har smält. Hacka lite tomat och strö över när du tagit ut formen ur ugnen. Vill du göra en ännu lyxigare variant så steker du lite köttfärs som du sedan också strör över chipsen innan osten.

Guacamolen är tillbehöret som är pricken över i:et, iallafall för mig som kan äta i princip hur mycket som helst av det. För mig är det guacamole med nachos mer än nachos med guacamole...men det är ju så gott!
Enkelt är det ju också.

Recept Guacamole

4 avokado
3/4 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
1 tsk pressad citron (färsk eller koncentrat)
2 tomater

Gör så här:

1. Gröp ur avokadona och lägg i en hög skål där du kan mixa med mixerstaven.
2. Tillsätt pressad vitlök, creme fraiche och citron och mixa slätt.
3. Klyfta tomaterna och ta bort det blöta innehållet. Hacka tomaterna i små bitar och blanda sedan ner i avocadosmeten.

(Uteslut inte citronjuicen då den förhindrar att guacamolen blir brun.)




Quesadillasarna är vanliga tortillabröd där du smetar ut salsa över halva, strör på tacoost och oregano, viker över andra hälften och in i ugnen till osten har smält. Dessa kan du givetvis fylla med precis vad du vill såsom skinka, purjolök, jalapeños eller ananas.




© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Färsbiffar & tzatziki

Av Joanna den 10 Juni 2012
Postat i:Köttfärsrätter
Tags:


Dagens recept blir ett litet middagstips i form av färsbiffar med timjanpotatis, tzatziki och en god fetaostsallad.
Färsbiffar är ju något som man verkligen kan variera i oändlighet med olika smaksättningar och innehåll.
Jag brukar utgå från ett grundrecept och sedan, beroende på vad man känner för för dagen, så väljer jag kryddor och vad jag kanske vill tillsätta i dem.

Till biffarna tycker jag att det är supergott med klyftpotatis i ugnen med timja och en god tzatziki till det. Salladen blandar man ju till lite som man vill men fetaost och paprika är verkligen gott i.


Här kommer lite tips på goda smakkombinationer på färsbiffarna:
Timjan & soltorkade tomater
Basilika & fetaost
Oregano, ajvar relish & sambal oelek



och här kommer mitt recept:

ca 8 biffar
300 g tfärs
1  ägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl creme fraiche/grekisk yoghurt/matgrädde
1 tsk kalvfond
salt
peppar
paprikapulver
Smaksättning
ca ½-1 dl ströbröd
smör eller olja till stekning

1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna förutom nötfärsen och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
4. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra biffar av. Blanda i din eventuella smaksättning.
5. Rulla lite större bollar som du sedan plattar till lite och steker i smör/olja i stekpanna. Stek i några minuter på båda sidor.







Tzatziki


1 gurka
1 ½ dl grekisk yoghurt
2-3 pressade vitlöksklyftor
salt
peppar

Gör så här:
1. Riv gurkan på ett rivjärn.
2. Krama sedan ut vätskan från gurkan med händerna så den blir så torr som möjligt.
3. Blanda gurkan med resten av ingredienserna och låt stå och götta ihop sig en stund innan servering.


Klyftpotatis med Timjan
Potatisen skalar jag (om det inte är färskpotatis, då behåller jag självklar skalet) och skär antingen i lite tjockare skivor eller klyftor.
Sedan blandar jag olivolja med lite flytande margarin vitlök, timjan, salt, svartpeppar, vitpeppar och paprikapulver i en ugnsform och blandar sist ner potatisen.

In i ugnen på ganska hög värme ca 250 grader tills potatisen har fått en lite krispig yta och är mjuk inuti.
Glöm inte att blanda runt lite då och då i potatisen så de inte bara blir fina på en sida.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Apple- & Cinnamon Cupcakes

Av Joanna den 09 Juni 2012
Postat i:Cupcakes
Tags:
 
 



Under Onsdagen så blev det lite mer muffins bakade här hemma och idag tänkte jag dela med mig av recept nr 2. Det är smarriga cupcakes med smak av äpple, kanel och med en vaniljfrosting. Riktigt goda och det enda problemet med de här cupcakesen var att jag inte gjorde tillräckligt många...

Havren i smeten gjorde att de blev ett litet mellanting av cupcakes och paj i smaken.
Mycket gott!



Recept

100 g smör/margarin
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl mjöl
1 ½ msk vaniljsocker

1 ½ dl havregryn
2 hackade äpplen

1 tsk kanel

Gör så här:
1. Vispa socker och ägg till det är vitt och fluffigt.
2. Smält smöret.
3. Blanda mjöl, bakpulver, havregryn, kanel och vaniljsocker i en bunke.
4. Blanda sedan ihop äggsmeten, smöret, mjölken, de hackade äpplebitarna och mjölblandningen väl.
5. Fyll formar till 2/3 med smet.
6. Sätt in i ugnen i 180 grader i 15-20 minuter (beroende på storlek på formarna.) De är klara när de börjar få lite färg.



Vanilla Cream Cheese Frosting

60 g rumsvarmt margarin
ca 5 dl florsocker
100 g philadelphiaost
1 tsk bourboun vanilla powder eller 2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Vispa smör, florsocker och vaniljpulver/vaniljsocker krämigt.
2. Vispa i Philadelphiaosten.

Spritsa på frostingen på muffinsen när de har kallnat och dekorera med t ex äppleskivor och kanel.

© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!



Lasagne

Av Joanna den 08 Juni 2012
Postat i:Gratänger Pasta Ugnsrätter
Tags:
 



Lasagne är en ständigt återkommande maträtt här hemma. Man skulle nog kunna kalla det lite av en favorit. Ni kanske märker att det äts en hel del pasta i det här hemmet men det är ju så gott i alla dess former och variationer.

Ja, det blir tyvärr inget recept i det här inlägget eftersom jag redan har lagt ut det sedan innan. Vad ni som missat det däremot får är en liten länk till det gamla inlägget så ni slipper leta runt i bloggen efter det.

Här hittar du receptet


Missa inte att kika in här imorgon för ännu ett smarrigt cupcakesrecept!

Ha en underbar Fredagskväll med en massa mys :)
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Raspberry- & Lime Cupcakes

Av Joanna den 07 Juni 2012
Postat i:Cupcakes
Tags:
 


Här kommer mitt lilla bidrag till Månadens Sötsak som anordnas av Söta Saker. Månadens tema är Friskt och därför blev det dessa friska cupcakes med hallon och limefrosting.
Så enkla och goda. Inte så där söta som cupcakes kan vara utan helt lagom syrliga men ändå lite söta. Perfekta små bakverk för den där fikan på altanen en varm sommardag med ett glas hemmagjord rabarber eller hallonsaft till.

Det här var ett av resultaten från gårdagens cupcakesbak. Recept nr 2 kommer också dyka upp här i bloggen så missa inte det.


Recept

100 g smör/margarin
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl mjöl

Hallon frysta eller färska

Gör så här:
1. Vispa socker och ägg till det är vitt och fluffigt.
2. Smält smöret.
3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
4. Blanda sedan ihop äggsmeten, smöret, mjölken och mjölblandningen väl.
5. Fyll formar till hälften med smet och tryck ner 2 st hallon i varje form.
6. Sätt in i ugnen i 180 grader i ca 15-18 minuter.

Lime & Cream Cheese Frosting
60 g rumsvarmt margarin
ca 5 dl florsocker
100 g philadelphiaost
1 msk limejuice färsk eller från koncentrat

Gör så här:
1. Vispa smör, florsocker och limejuice krämigt.
2. Vispa i Philadelphiaosten.

Spritsa på frostingen på muffinsen när de har kallnat och garnera med t ex rivet limeskal och hallon.




© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!



Kladdkaka med farinsocker

Av Joanna den 06 Juni 2012
Postat i:Kladdiga kakor
Tags:
 
 

Enligt mannens önskemål så skulle det igår bakas en "helt vanlig kladdkaka". Tyvärr så fanns det inte tillräckligt med socker hemma och det är inte så många affärer öppna runt tolvtiden på natten vilket resulterade i en "helt vanlig kladdkaka" med en liten, liten twist i form av brunt farinsocker. Jag tycker själv att den blev lite godare än en vanlig kladdkaka med en lite rundare smak. Testa receptet så får ni avgöra själva.

Jag gjorde en ganska stor kaka (en 24 cm-form med avtagbar kant) eftersom mina mindre formar är nerpackade i flyttlådor. Vill du göra en mindre så halvera receptet och även tiden i ugnen.
Detta blir en riktigt kladdig kaka så gör den gärna dagen innan så den hunnit stabilisera sig, då blir den så där gott segkletig. Kan du inte vänta och vill servera den direkt från ugnen så räkna med att mitten rinner rejält.



Recept

4 dl socker
2 dl farinsocker
4 ägg
300 g margarin
3 dl mjöl
4 msk vaniljsocker
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Gör så här:
1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker lite fluffigt med antingen elvisp eller för hand.
2. Smält margarinet.
3. Blanda de torra ingredienserna väl i en bunke för sig.
4. Blanda i smöret i sockerblandningen och blanda väl.
5. Vänd ner mjölblandningen i smeten för hand. Använd helst inte elvispen här.
6. Häll smeten i formen och sätt in i ugnen på 180 grader i 1 timme.
7. Låt kakan kallna. Gärna tills dagen efter.

 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Snabba pastan med paprika & chili

Av Joanna den 05 Juni 2012
Postat i:Pasta
Tags:
 


Då man inte alltid har jättemycket tid till matlagning i vardagen så tänkte jag tipsa om denna snabba pasta som du slänger ihop på 20 min!
Pastan innehåller faktiskt lite fusk i form av icas smaksatta creme fraiche - paprika & chili. Om du inte har ica i närheten så har arla en liknande som finns i de flesta affärer.


Recept
6 port

500 g/1 pkt Barilla Pasta Penne

200g/1 pkt rökt skinka (pålägg)
1 paprika
½ purjolök
3 vitlöksklyftor
1 tsk tomatpuré
2 dl/1 burk creme fraiche paprika & chili
3 dl matlagningsgrädde
1 dl riven parmesan
svartpeppar
olivolja till stekning


Gör så här:
1. Hacka skinka och grönsaker och pressa vitlöken i en gryta och fräs i olja tills purjon är mjuk.
2. Peppra och lägg i tomatpurén och rör om.
3. Tillsätt creme fraiche, grädde och parmesan och låt koka ihop i några minuter.
4. Koka pastan i ca 1 minut kortare än det står på förpackninen och häll sedan av vattnet.
5. Häll över pastan i såsen och låt puttra i ca 2 -3 minuter under omrörning.

© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Sommartårta

Av Joanna den 04 Juni 2012
Postat i:Tårtor
Tags:


Igår kikade vi förbi Svärmor en sväng med en liten födelsedagstårta i förskott då det är några dagar kvar tills hon fyller år och vi inte kan fira henne just den dagen.
Det blev en riktigt somrig tårta trots vårt dåliga sommarväder...men igår var det ändå lite sol som kikade fram :)





Min sommartårta bestod av en helt vanlig tredelad tårtbotten som jag hade färgat lite rosa med marsangrädde med riven vit choklad i och skivade jordgubbar emellan, spacklad med vispad grädde och jordgubbar och vit choklad på toppen. Riktigt somriga smaker med andra ord.

Om du vill baka den själv så är det riktigt lätt. Det enda lite krångliga är att du behöver göra tårtbottnen dagen innan så att den har hunnit kallna och stabilisera sig riktigt innan du skär upp den.
Marsangrädden är precis som det låter: grädde blandat med snabbmarsanpulver (prefekt tårtfyllning när man har lite tid på sig).



Tårtbotten
(görs dagen innan)
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ev. karamellfärg eller geléfärg

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggen och sockret ljust och pösigt. Här kan du även tillsätta eventuell färg.
3. Tillsätt de torra ingredienserna förrutom mjölet, en i taget,samtidigt som du fortsätter att vispa.
4. Vänd ner mjölet i smeten utan att vispa för mycket.
4. Använd en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt.
5. Häll i smeten i formen.
6. Grädda i ca 40-50 min på 175 grader. Öppna inte ugnsluckan de första 40 minuterna för att "kika" på tårtan då den sjunker ihop då. Kolla med sticka att tårtbottnen är färdig.
7. Dela tårtbottnen först när den är riktigt kall. Sätt gärna inplastad i kylskåp.



 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Blåbär- & Vaniljpaj

Av Joanna den 01 Juni 2012
Postat i:Paj - efterrätt
Tags: blåbär, blåbärspaj, vanilj,



Idag tänkte jag bjuda på receptet på den smaskiga Blåbär- & vaniljpajen som vi hade till efterrätt på vår grillkväll hos svärmor i veckan.
Detta är inte en klassisk supersöt blåbärspaj utan istället är den söt med lite syrlighet av gräddfilen. Själv gillar jag den här bättre. Du behöver dessutom ingen vaniljsås till då "vaniljsåsen" redan är i pajen.
Använd gärna en form med löstagbar kant till den här. Denna paj är ingen "sista minuten paj" utan gör den i god tid (några timmar innan servering) så den hinner stabilisera sig.


Recept

Pajskal

100 g margarin
3/4 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl


Gör så här:
1. Rör margarin och socker "pösigt".
2. Tillsätt ägget och arbeta sedan snabbt in vetemjölet till en deg.
3 Tryck ut i form på bottnen och även ganska högt upp på kanterna.

Fyllning
3 dl gräddfil
2 dl grädde
3 ägg
1 ½ dl socker
1 msk vaniljsocker


225 g/1 paket blåbär (obs tinade!)
1 msk potatismjöl

Gör så här:
1. Vispa ihop alla ingredienser förutom blåbären och potatismjölet.
2. Häll i fyllningen i pajskalet.
3. Om blåbären har vätskat sig mycket så häll av vätskan. Blanda de tinade blåbären med potatismjölet.
4. Sprid ut båbären jämnt i fyllningen. Rör inte runt!
5. Sätt in pajen i ugnen på 175 grader i ca 1h 15 min.
6. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet för att pajen ska bli stabiliserad.
7. Servera pajen som den är eller tillsammans med en kula glass.

© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!




Mat och Dryck Besökstoppen