Farmors fiskgratäng

Av Joanna den 21 Februari 2012
Postat i:Fiskrätter Gratänger Ugnsrätter
Tags:



Ja, det är inte min farmors egentligen utan min mans farmors goda recept. En enkel men helt underbar fiskgratäng som serveras med kokta ärtor och hackat kokt ägg till :)
Man måste smaka för att förstå hur god den är :)



Recept


Fisksåsen
400 g hokifilé (eller annan vit fisk)
1 fiskbuljongtärning
½ L vatten
2 dl lätt creme fraiche
1 dl vitt vin
ca 2 msk maizena ljus redning
citronpeppar
vitpeppar
färsk dill

Gör så här:
Koka fisken i vattnet tillsammans med buljongtärningen tills den är klar (några minuter). Ta ur fisken (buljongvattnet ska vara kvar i kastrullen) och lägg i mitten av en ugnsfast form. Blanda resten av ingredienserna förutom maizenan och koka upp. Tillsätt maizena lite i taget tills såsen blir så tjock som du vill ha den.
Tillsätt absolut inget salt i såsen då buljongen och citronpepparn innehåller mycket sälta.

Potatismoset
ca 14 mjöliga potatisar (mellanstora)
flytande margarin
matlagningsgrädde eller mjölk
vitpeppar
svartpeppar
salt

Gör så här
Skala potatisen och dela i  mindre bitar. Koka tills potatisen är mjuk och häll av vattnet. Mosa potatisen och tillsätt kryddor och lite margarin och grädde. Vispa med elvisp och häll ev i mer grädde. Moset ska vara krämigt i konsistensen men fortfarande så fast att det går att spritsa.

Tillbehör
4 kokta ägg (hackade)
4 dl kokta ärtor

Spritsa moset runt om fisken och häll till sist försiktigt såsen över fisken. Sätt in i ugnen på 250 grader tills moset har fått lite färg. Servera med ägg och ärtor som tillbehör.








Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen