Krämig kycklingpasta

Av Joanna den 28 Februari 2012
Postat i:Pasta
Tags:


Idag blev det en krämig lite småhet pasta med kyckling och philadelphiaost som både går snabbt och är lätt att göra :)



Recept

ca 4 port

2 kycklingfiléer
1 paprika
2 dl frusna ärtor
1 dl riven parmesan (ej ihoppressad)
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
3 dl matlagningsgrädde
2 msk sambal oelek
1 msk ajvar relish
1 msk tomatpuré
½ hönsbuljongtärning
100 g philadelphiaost (naturell)
½ dl rött vin
1 msk frusen hackad basilika
paprikapulver
svartpeppar
olivolja till stekning

500 g pasta linguine

Gör så här:
1. Strimla kyckling och paprika och lägg i en gryta. Hacka lök och vitlök och lägg i grytan. Fräs alltihop i olivolja tills kycklingen har fått lite färg.
2. Lägg i kryddor, sambal, ajvar och tomatpuré och fräs någon minut.  Häll i det röda vinet och philadelphiaosten och blanda till en krämig massa. Häll i grädden, parmesanen, hönsbuljongtärningen och ärtorna och koka ihop i några minuter.
3. Koka pastan i en minut kortare än vad det står på förpackningen. Häll av vattnet och häll över pastan i grytan med såsen. Blanda väl och koka ihop i en minut.




Frallor

Av Joanna den 28 Februari 2012
Postat i:Bröd
Tags:


Dessa frallorna är verkligen sjukt lätta att göra och går även att variera med smaksättning om man så skulle vilja :)
Perfekta som frukostfrallor om du gör dem med lite grövre mjöl eller till buffébordet med vitlök, chili eller timjan som smaksättning.
Idag har jag själv bakat dem som frukostfrallor och bytt ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl och vetekli.


Recept

ca 20 frallor
50g jäst
5 dl vatten
50g margarin
1 tsk salt
1/4 dl socker
ca 12 dl mjöl
(i mina frukostfrallor har jag: 9 dl vetemjöl, 1 dl vetekli, 2 dl grahamsmjöl
och om jag gör bufféfrallor endast vetemjöl)

1 uppvispat ägg till pensling
vallmofrön till garnering

exempel på smaksättning:
vitlök
soltorkade tomater
timjan
chili

Gör så här:
1. Smält margarinet och tillsätt vattnet. Värm till fingervarmt 37 grader.
2. Smula jästen i bunke och tillsätt salt och socker och blanda väl. (jästen smälter samman med socker och salt efter nån minut)
3. Häll i margarinvattnet i bunken och blanda väl. (här kan du även blanda i eventuell smaksättning)
4. Häll i mjölet lite i taget och blanda väl.
5. Jäs degen i bunken under bakduk i ca 30 min.
6. Knåda degen och dela sedan i bitar (jag brukar väga dem och 60-65g/fralla är bra) som du rullar till runda bollar och lägger på en bakplåt med bakplåtspapper.
7. Jäs under bakduk i 30 min.
8. Pensla med ägg och strö över garnering.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min i 225-250 grader.

Marshmallowsfondant (MMF)

Av Joanna den 28 Februari 2012
Postat i:Tårtdekorationer
Tags:
Jag tycker att det är mycket roligare när man har gjort hela tårtan själv och därför gillar jag även att göra locket själv. Det är verkligen inte särskilt svårt och jag tycker personligen att marshmallowsfondant är mycket godare än sugarpaste. Här kommer en liten steg-för-steg tutorial:

Detta behöver du förutom ingredienserna:
En vaxduk att knåda degen på och senare kavla ut den på.
En kavel som inte är i trä. Min är i teflon från ICA.


Recept
200g marshmallows
500 g florsocker
en skvätt vatten
färg
(jag använder wiltons pastafärger)




1. Lägg marshmallowsen i en microvågssäker skål och häll i en liten skvätt vatten. Kör i micron i ca 35 sekunder och ta sedan ut och rör om. Kör i ytterligare 15-20 sekunder. Rör om väl så att inga klumpar finns kvar.



2. Ta lite pastafärg på en tandpetare och rör om väl. Här har jag använt Wiltons pastafärg Royal Blue. Vill du ha starkare färg så ta en ny tandpetare och ta mer färg med. Rör om mycket väl.




3. Häll i florsockret lite i taget och blanda väl. (Florsockret är som ditt mjöl när du gör en deg.) Allt florsocker ska arbetas in i degen. Knåda degen väl.



4. Linda in degen i plastfolie omsorgsfullt så ingen luft kommer in. Lägg sedan degen med plastfolie runt i en påse och förvara i ett mörkt skåp.




Jag brukar göra fondanten några dagar innan jag ska använda den så hinner den stabilisera sig. Fondanten håller i ca 3 veckor om den inte utsätts för luft.

När du sedan ska använda den är det bara att kavla den tunt och täcka din tårta med den och dekorera :)

Kyckling med fetaostcreme

Av Joanna den 27 Februari 2012
Postat i:Kycklingrätter Såser och tillbehör Ugnsrätter
Tags:



Det blev en lite sen middag ikväll men nu är den äntligen klar :)
Det blev Kycklingfiléer i ugnen med potatismos och fetaostcreme. 

 
Recept

Kycklingfiléerna stekte jag i ugnen på 250 grader med kryddor, vitlök och lite olivolja tills de var genomstekta.

Potatismoset
6-8 mjölig potatisar
en klick creme bonjour softspread vitlök
en skvätt grädde
vitpeppar
svartpeppar
salt

Gör så här:
1. Koka potatisarna och mosa dem sedan.
2. Lägg i resten av ingredienserna och kör med elvispen för att få moset lite fluffigt.

Fetaostcreme
200g fetaost (från charken)
2 dl lätt creme fraiche
färsk klippt timjan
(eller annan färsk krydda som du gillar)

Gör så här:
Mosa fetaosten, blanda med creme fraichen och klipp i timjan. Blanda väl.
 

Sisjön

Av Joanna den 26 Februari 2012
Postat i:Vardag
Tags:




Det blev en härlig men ganska kall promenad vid Sisjön idag :) Men det var riktigt skönt att få komma ut och röra på sig lite i solen. Man blir på så bra humör direkt och man såg även på hundarna hur roligt de tyckte att det var. De har ju inte direkt gillat vintern om man säger så.



Efter den lilla promenaden så fick vi goda våfflor och kaffe hos svärmor :)



Nu börjar det bli dags att förbereda kvällens middag som ikväll blir en jättegod Tacopaj och receptet kommer som vanligt upp lite senare :)

Det har verkligen varit en jätteskön Söndag idag men nu längtar jag efter våren ännu mer!
Vår och värme vill jag ha :) Nu tack!

Vita cappuccinokulor

Av Joanna den 24 Februari 2012
Postat i:Godis och annat gott
Tags:



Blev lite smått baksugen nyss och detta blev resultatet av vad jag hade hemma i skåpen :) Chokladbollar med en liten twist :) Snabbt, lätt och helt sjukt gott!


Recept

5 dl havregryn
100 g smör
1 ½ dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kaffe
3 msk kakao
några droppar moccaarom

300-400 g vit choklad
Cappuccinoströssel

Gör så här:
1. Kör havregrynen i blendern/mixern tills de är som mjöl.
2. Blanda alla ingredienserna mycket väl och forma till små kulor.
3. Smält den vita chokladen i vattenbad och doppa kulorna i chokladen och lägg på en tallrik.
4. Strö över cappuccinoströsslet och sätt in tallriken i kylen tills chokladen har stelnat.


Moccaaromen och cappucinoströsslet hittar du hos Borgeby kryddgård :)

Sinclairs Steakhouse

Av Joanna den 22 Februari 2012
Postat i: Tags:

Bildkälla:
sinclairs-steakhouse.se


Ikväll blir det restaurangbesök för vår del :) Vi ska gå (i pissregnet) till Sinclairs Steakhouse som är en Australiensk restaurang här i Göteborg. Vi var faktiskt där för första gången förra veckan och det var så bra så nu måste vi dit igen. Vi hoppas att det är lika bra idag :)

Ha en bra Onsdagskväll!

Kristyrblommor

Av Joanna den 22 Februari 2012
Postat i:Tårtdekorationer
Tags:


Nu ligger blommorna på tork :) Det var gick snabbt att göra dem men det var lite svårt att lära sig att få till tekniken för att få dem snygga... Några blev fina men de flesta blev sådär. Men nu vet jag lite hur man ska göra till nästa gång iallafall :)

Recept
1 äggvita
4 dl florsocker
½ tsk ättika
ev färg

Gör så här:
1.Vispa äggvitan långsamt tills den är vitt hårt skum.
2. Tillsätt florsockret lite i taget.
3. Tillsätt ättikan och vispa länge, länge.
4. Tillsätt ev färg och vispa lite till.
5. Om kristyren är för lös så tillsätt lite mer florsocker. Tänk att det ska gå att göra toppar som står tills de stelnar.
6. Spritsa på bakplåtspapper med drop flower-tyll och snurra spritsen lite åt ett håll medans du spritsar för att blomman ska bli lite vriden.
7. Låt torka länge och lägg sedan i en burk tills du ska använda dem. De håller i flera månader :)

Semlor

Av Joanna den 21 Februari 2012
Postat i:Bullar
Tags:



Minisemlor var det här, eller inte pytte, pyttesmå utan ganska lagom stora :)
Eftersom jag inte är särskilt förtjust i bara vanlig vispad grädde så fick det bli vaniljgrädde med riven vit choklad i istället :)

Mannens kommentar: Det var de godaste semlor jag någonsin ätit!

Ganska bra betyg tycker jag :)


Recept 30 st bullar
1 msk kardemumma
3 dl mjölk
50 färsk jäst för söt deg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 gr mjukt smör
1 ägg
ca 11-12 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Värm mjölken och kardemumman till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. (Den får inte bli för hård)
4. Jäs degen under bakduk i ca 40 min.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 30 bitar. Forma till runda bullar.
6. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs under bakduk i ca 40 min.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 min. Låt svalna.

Mandelmassafyllning
400 gr mandelmassa
25 gr smör
Skvätt mjölk

Gör så här:
Blanda fyllningens ingredienser med en handmixer eller elvisp. Fyll bullarna med mandelmassafyllningen och grädde.

Vitchokladgrädde (OBS! till ca 7-8 bullar)
30 g riven vit choklad
3 dl vispgrädde
några droppar vaniljarom eller vaniljsocker

Gör så här:
Vispa grädden ganska hård och blanda i vaniljaromen och den rivna vita chokladen.

Florsocker till garnering

Skär av locket på bullarna när de har svalnat och gröp ur dem lite. Fyll med mandelmassafyllningen och spritsa sedan på grädden. Lägg på locket och strö lite florsocker över.

Farmors fiskgratäng

Av Joanna den 21 Februari 2012
Postat i:Fiskrätter Gratänger Ugnsrätter
Tags:



Ja, det är inte min farmors egentligen utan min mans farmors goda recept. En enkel men helt underbar fiskgratäng som serveras med kokta ärtor och hackat kokt ägg till :)
Man måste smaka för att förstå hur god den är :)



Recept


Fisksåsen
400 g hokifilé (eller annan vit fisk)
1 fiskbuljongtärning
½ L vatten
2 dl lätt creme fraiche
1 dl vitt vin
ca 2 msk maizena ljus redning
citronpeppar
vitpeppar
färsk dill

Gör så här:
Koka fisken i vattnet tillsammans med buljongtärningen tills den är klar (några minuter). Ta ur fisken (buljongvattnet ska vara kvar i kastrullen) och lägg i mitten av en ugnsfast form. Blanda resten av ingredienserna förutom maizenan och koka upp. Tillsätt maizena lite i taget tills såsen blir så tjock som du vill ha den.
Tillsätt absolut inget salt i såsen då buljongen och citronpepparn innehåller mycket sälta.

Potatismoset
ca 14 mjöliga potatisar (mellanstora)
flytande margarin
matlagningsgrädde eller mjölk
vitpeppar
svartpeppar
salt

Gör så här
Skala potatisen och dela i  mindre bitar. Koka tills potatisen är mjuk och häll av vattnet. Mosa potatisen och tillsätt kryddor och lite margarin och grädde. Vispa med elvisp och häll ev i mer grädde. Moset ska vara krämigt i konsistensen men fortfarande så fast att det går att spritsa.

Tillbehör
4 kokta ägg (hackade)
4 dl kokta ärtor

Spritsa moset runt om fisken och häll till sist försiktigt såsen över fisken. Sätt in i ugnen på 250 grader tills moset har fått lite färg. Servera med ägg och ärtor som tillbehör.

Minipizzor

Av Joanna den 20 Februari 2012
Postat i:Pizza Ugnsrätter
Tags:


Japp, då var kvällens middag avklarad och det blev ju hemlagad pizza som jag skrev tidigare. Här kommer receptet som utlovat :) Perfekta till middag, mys framför TVn eller på buffén.

Nu ska vi jäsa i soffan en stund efter en alldeles för god pizza :)
Ha en underbar kväll!



Recept

4 pers

exempel på topping:
Strimlad rökt kalkon (pålägg)
Hackad paprika
Lök
Vitlökssalami
Riven ost
Oregano
Ruccola
chiliflakes

Pizzadeg
50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0.5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special

Gör så här:
1. Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke
2. Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning.
3. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter.


Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater 400 g
1 tsk socker
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1/2 tsk oregano
1/2 tsk basilika
salt, peppar

Gör så här:
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det mjukt och glansigt i olivoljan utan att det får färg.
2. Tillsätt krossade tomater, socker, tomatpuré, lagerblad och örter. Låt allt puttra samman ca 20 minuter. Rör då och då i såsen. Smaka av med salt och peppar.



Kavla ut degen tunt och tryck ut rundlar med t ex en skål. Bred tomatsås på och strö över det som du vill ha på din pizza och avsluta med riven ost. Grädda i ugnen på 225-250 grader i 10- 15 min.
Strö över oregano och lägg ruccola på toppen.

Jordgubbsmoussetårta

Av Joanna den 19 Februari 2012
Postat i:Tårtor
Tags:





Nu har jag äntligen fått fixat den ***** tårtan. Ska aldrig mer köpa ett färdigt lock! För litet, flottigt och svårt att släta ut! I framtiden fortsätter jag att göra mina marshmallowslock själv:)

Fick göra lite panikändringar på tårtan då locket var för litet och spritsa lite frosting (tur att man är lite baktokig och alltid har ingredienser till sånt hemma!) runt kanten och täcka det flottiga med florsocker. Ful men god hoppas vi på idag :) Finns inte så mycket annat att göra...

Ska iallafall åka till tårtdecor imorgon och shoppa lite kul bakningssaker :) Får trösta mig med det...

Här kommer receptet på tårtbottnen och tårtmoussen iallafall :)



Recept

Tårtbotten
(görs dagen innan)
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggen och sockret ljust och pösigt.
3. Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget,samtidigt som du fortsätter att vispa.
4. Använd en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt.
5. Häll i smeten i formen.
6. Grädda i ca 40 min på 175 grader. Öppna inte ugnsluckan för att "kika" på tårtan då den sjunker ihop då.
7. Dela tårtbottnen först när den är riktigt kall. Sätt gärna i kylskåp.


Vaniljgrädde
4 dl vispgrädde
1 knivsudd bakpulver
Några droppar vaniljarom eller vaniljsocker

Vispa grädden länge så att den blir såpass fast att du kan spackla tårtan med den.

Jordgubbsmousse
(görs dagen innan)
200 g jordgubbar
½ dl vatten
½ dl socker
100 g kesella 10%
1 dl florsocker
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gör så här:
1.Lägg gelatinbladen i en skål med vatten.
2.Koka upp jordgubbarna, vattnet och sockret. Koka i nån minut. Mixa jordgubbarna till en slät sås med stavmixer. Blanda i kesellan och florsockret.
Smält gelatinbladen i vattenbad efter att ha hällt ut det mesta av vattnet i skålen. Blanda i gelatinbladen.
Blanda till sist i den förvispade grädden.
Låt stelna i kylskåp till dagen efter.


Hjärtanen är gjorda i flowerpaste från Ballina. Finns att köpa HÄR

Chiliburgare med bröd

Av Joanna den 14 Februari 2012
Postat i:Köttfärsrätter
Tags:


Kvällens middag blev hemmagjorda chiliburgare med även hembakt bröd, chipotledressing (jag vet, men jag älskar chipotle!) och chiliost :)

Recept

Chiliburgare
300-400g nötfärs
ca 1 dl ströbröd

1-2  ägg
1 msk rödvin
1 msk grädde
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
paprikapulver
oregano
några droppar  konc. kalvfond
1 tsk sambal oelek

Gör så här:
Skala lök och vitlök och hacka grovt.
Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna förutom nötfärsen och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra bugare av.
Rulla lite större bollar som du sedan plattar ut och steker i smör i stekpanna. Stek i några minuter på båda sidor.


Hamburgerbröd
25 g jäst
25 g smör
2 ½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk strösocker
7 dl vetemjöl
sesamfrön (jag använde oregano istället)
Gör så här:
Smält smör, häll på mjölken och värm allt fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av degspadet och rör ut det med jästen.Häll på resten av degspadet, saltet, strösockret och nästan allt vetemjölet.
Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst en halvtimme.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.Dela degen i 10 delar och forma dem till runda bullar.Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den.
Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt i ca 10 min.Lägg även ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt.
Låt jäsa i 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen.
Låt svalna under bakduk.
Chipotledressing
½ dl majonnäs
½ dl creme fraiche
1 pressad vitlöklsklyfta
2 msk chipotlepaste (santa maria, finns på tacohyllan i affären)
svartpeppar
(färsk hackad timjan)
Blanda alla ingredienserna till en jämn smet.

På hamburgarna hade jag även grönsaker och Boxholms chiliost :)

Pannkakstårta

Av Joanna den 13 Februari 2012
Postat i:Tårtor
Tags:




En sån födelsedagstårta var det som vi bakade idag :) Den får även vara lite av en alla hjärtans dag-tårta...  Det är pannkakstårta med bananmousse och geishafluff :)

Här kommer recepten för er som vill baka tårtan eller nåt liknande :)

Recept:

Pannkakor
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
8 dl mjölk
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 msk smör till stekning

Gör så här:
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Stek pannkakor av smeten i en stekpanna.

Geishafluff
ca 3 dl grädde
170- 200 gram Geisha choklad ( chokladkaka )

Gör så här:
Värm upp grädden  i en kastrull och bryt ner chokladen, rör om tills allt är smält.
Låt stå kylskåpskallt i 2- 3 timmar men helst över natten. Vispa sedan geishagrädden ganska hårt.

Bananmousse
3 mogna bananer
3 äggulor (dessa används mestadels för färgens skull)
½ dl socker
2-3 dl vispgrädde
eventuellt marsánpulver
1 msk pressad citron

Gör såhär:
Mosa bananerna riktigt ordentligt. Häll i den pressade citronen. Vispa äggulorna tillsammans med sockret, tills det blir lite pösigt. Häll i bananerna i äggsmeten, och rör om.
Vispa grädden ganska hårt, och tillsätt banansmeten. Om du tycker att bananmoussen är för lös kan du tillsätta lite marsánpulver tills du tycker att moussen har blivit fast.


Gör tårtan så här:
Bred bananmousse mellan varje lager pannkakor. Spritsa små blommor/toppar på toppen av geishafluff så det täcker hela "locket". Spackla med lite fluff runt om tårtan och fäst sedan fingers runt om. Du behöver ett band av något slag för att hålla kvar det hela. Sidenbande eller presentsnöre. Dekorera med hjärtan.

Garneringenav tårtan är hjärtan från Dr Oetker och ICA fingers :)

Ett tips för stabilare tårta är att byta ut pannkakorna mot vanlig tårtbotten eller chokladbotten. Det blir gott det med :)

Soltorkad tomat- & timjanbullar

Av Joanna den 02 Februari 2012
Postat i:Baguetter och sandwichar Bröd Ugnsrätter
Tags:


Recept


50 gram jäst
5 dl mjölk eller vatten
1 tsk salt
1 msk flytande honung
Cirka 12 dl vetemjöl
50 gram margarin

Fyllning:
10 soltorkade tomater i olja
1 msk olja
50 gram flytande margarin
¼ kruka timjan
Vitlök
Ägg till pensling

Smält smöret och häll i mjölken och värm till fingervarmt. Lös upp jästen i degvätskan, tillsätt salt och honung. Rör ner mjöl och arbeta degen för hand eller maskin. Jäs under bakduk i 30 minuter. Mixa under tiden ihop ingredienserna till fyllningen med en mixerstav. Dela degen i två delar och kavla ut till avlånga plattor. Bred på fyllning och rulla ihop som en rulltårta. Dela varje rulle i 8 delar. Skär några snitt i varje (se bild) och lägg över på bakplåtpappersklädda plåtar. Låt jäsa i 15 minuter. Pensla bröden och grädda därefter på 225 grader i 10 minuter.


Receptet kommer urspungligen från Frostrosor men jag har ändrat lite :)

Mat och Dryck Besökstoppen