Kladdig kaka med Lakrits och Choklad

Av Joanna den 10 December 2012
Postat i:Kladdiga kakor
Tags: choklad, kladdig kaka, kladdkaka, lakrits, lakritspulver,
 Det fina tårt/kakfatet kommer från fikamera.se
 
 
 
 
Hur har ni det där ute i landet? Har ni mycket snö?
Här snöar det för fullt. Tänk att vi fick oss lite vinter ändå! Nu får vi bara hoppas på en vit jul också...
 
 
För ett tag sedan var jag inne i en liten tebutik och hittade där en burk som jag genast kände att jag måste ha. Lakritspulver. Jag älskar lakrits och att sedan kunna baka egna saker med lakrits gör det genast lite roligare. Jag vet att lakritspulver inte direkt är någon nyhet men jag har faktiskt aldrig använt det innan.
 
Så vad skulle jag baka med lakritspulvret blev nästa tanke men jag hittade inget som jag faktiskt kände för för stunden och den lilla laktistburken hamnade i baklådan och glömdes bort. Men så igår så fick jag syn på den och kände att den måste komma till användning nu.
 
Det blev en kladdig kaka med smak av lakrits och choklad som jag bakade och till den så tycker jag att det behövs något lätt och syrligt så det fick bli helt vanlig vispad grädde som jag blandade hallon i. Supergott!
 
Lakritspulver finns att köpa i vissa tebutiker men jag har även sett det på ICA så det är nog inte så svårt att få tag på.
 
Men om du inte gillar lakrits då?
Skippa den bara!
Och istället får du en supergod, kladdig, chokladig kaka. Du kan ju även smaksätta med något annat som kardemumma eller kanel såhär i juletider.Men gör du det så ta inte 3 msk, utan ta 1 tsk krydda isåfall.
 
 
 
Recept
En rund kaka 24 cm
 
150 g smör/margarin
100 g mörk choklad
3 ägg
3 dl socker
3 msk lakritspulver
4 msk kakao
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
 
Lite florsocker till garnering
 
4 dl grädde
ca 200 g hallon
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och blanda sedan ner chokladen däri och blanda tills chokladen smält helt.
3. Vispa ägg, socker, lakritspulver, kakao och sirap lite luftigt.
4. Vispa i mjöl och bakpulver.
5. Häll i det smälta chokladsmöret och vispa lite till.
6. Smöra en form, gärna med avtagbar kant, och häll i smeten.
7. Grädda i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
8. Låt svalna helt och servera tillsammans med t ex vispad grädde och hallon.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 

Kommentarer

jättefint foto!

Svar: Tack:)
Joanna Törnqvist


2012-12-09 @ 16:08:13

Oj så gott. Otur att sambon inte gillar lakrits men får göra denna kladdis en dag då han är borta :)

Svar: Du kan ju bara skippa lakritsen annars så har du en supergod och chokladig kaka istället. Eller smaksätt med något annat. Kanel, apelsin, kardemumma kan också vara gott i.
Joanna Törnqvist


2012-12-09 @ 18:24:36

Hmm annorlunda, men låter jätte gott :P


2012-12-09 @ 18:30:54

Hur håller man vikten bland allt det goda du bakar/lagar/tillreder? ;)

Svar: Haha :) Man får äta nyttigt också :)
Joanna Törnqvist


2012-12-09 @ 22:07:28

Åh vad gott. Måste testa!

Svar: Ja gör det! Den var jättegod :) Här hemma ska vi testa samma kaka fast med annan smaksättning. För konsistensen på kakan var helt perfekt :)
Joanna Törnqvist


2012-12-10 @ 12:40:43

Hehe, mellan alla godheter menar du ;)!?

Svar: Ja precis! ;)
Joanna Törnqvist


2012-12-10 @ 15:57:21

Guuud! Allt du bakar låter ju så gudomligt gott alltså!!


2012-12-10 @ 17:06:22

Det här låter riktigt gott! Tål att testas :D


2012-12-14 @ 10:07:38

Bakade denna kaka i torsdags och herre vad god den var! Verkligen helt perfekt konsistens och alldeles lagom lakritssmak. Tack för receptet! :)

Svar: Vasågod :) Den är verkligen supergod att göra med andra smaksättningar också. Ifall man vill variera sig. Men konsistensen är verkligen det bästa med den :)
Joanna Törnqvist


2013-01-19 @ 11:03:16

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen