Chokladmousse med kesella

Av Joanna den 31 December 2012
Postat i:Desserter
Tags: chokladmousse, kesella, mousse,
 
 
 
Nyårsaftonen är här och med den kan det vara lite stressigt med mat och efterrätter som ska förberedas. Då kan det vara bra med en liten efterrätt som går fort att göra och som du kan göra en stund innan gästerna kommer och sedan bara ta fram när den ska serveras.
 
Den här enkla chokladmoussen är dessutom varken mäktig eller för söt så man kan äta ganska mycket. Receptet är för 4 portioner men det är lätt att bara dubbla eller trippla receptet utan att det blir mer jobb för det.
Chokladen som jag har använt i moussen är marabous mörka choklad.
 
 
Gott nytt år på er!
 
 
 
 
Recept
6-8 portioner
 
4 dl vispgrädde
300 g mörk choklad
2 ägg
2 dl kesella 10 %
 
Gör så här:
1. Vispa grädden ganska hårt.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Vispa upp äggen och tillsätt sedan den smälta chokladen medans du vispar.
4. Rör sedan ner kesellan och till sist även grädden.
5. Låt stå i kylen i minst 1 timme innan servering.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Marabou Mjölkchokladfudge

Av Joanna den 31 December 2012
Postat i:Godis och annat gott
Tags: fudge, marabou mjölkchoklad,
 
Gott nytt år på er!
Jag hoppas att ni alla får det riktigt trevligt ikväll!
 
 
 
I Fredags lade jag ju upp receptet på vit choklad- och polkagrisfudge och nu kommer ännu ett fudgerecept.
För alla er som gillar Marabou mjölkchoklad kommer här ett riktigt gott recept på fudge med just marabou mjölkchoklad i.
 
Vi hade den här på godisbordet på jul men den passar ju verkligen när som helst.
Den är ju så enkel att göra också så man kan ju göra en liten laddning så har man till hela helgens mys.
 
 
 
 
Recept
 
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
50 g smör eller margarin
150 g marabou mjölkchoklad
 
Gör så här:
1. Blanda socker, vaniljsocker, grädde, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°. Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör om lite då och då.
2. Ta kastrullen från värmen. Skär smöret i tärningar och hacka chokladen fint. Lägg ner det i kastrullen och rör försiktigt tills allt är blandat.
3. Häll smeten i en form, ca 15x20 cm som du klätt med bakplåtspapper, det blir enklare att få upp den sedan då du bara behöver lyfta i pappret. Låt svalna en stund och sätt in i kylen. Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Gott Nytt År!

Av Joanna den 31 December 2012
Postat i:Vardag
Tags:
 
 
 
 
Gott Nytt år på er!
 
Jag firar in Nyårsaftonen och snart även det nya året med en helt ny design på bloggen.
Vad tycker ni?
 
Det är fina Caroline som har ritat den snygga headern och även cupcakeikonerna i sidomenyn. Är hon inte duktig???
 
Vill ni spana in lite mer saker om hon har ritat så kika in på hennes blogg här: IN C'S HEAD.
 
 
Ha en underbar Nyårsafton!
 
 
 

Fryst Apelsin- & Pepparkakscheesecake

Av Joanna den 29 December 2012
Postat i:Frozen Cheesecake
Tags: apelsin, cheesecake, frozen cheesecake, kanel, pepparkaka,
 
 
 
 
Till efterrätt på Julafton hade jag gjort en riktigt god frozen cheesecake med smak av pepparkaka, apelsin och kanel. Söt och god men ändå lite fräsch smak av apelsinen.
 
Det fina med en frozen cheesecake är ju att du faktiskt kan förbereda den väldigt långt innan och sedan bara ta fram den ur frysen strax innan det är dax att äta. Att man  sedan kan variera den efter tillfälle gör den dessutom perfekt som efterätt även vid högtider som Jul.
 
Vill du göra den här fast är lite trött på julsmakerna så skippa kanelen på toppen och använd istället ett paket av någon slags chokladkex som botten istället för pepparkakor. Då har du en choklad- och apelsincheesecake istället som skulle passa utmärkt till exempel på nyårsafton.
 
 
 
 
 
Recept
 
En 24-28 cm springform
Du behöver 3 stycken bunkar att göra de olika stegen i och det är viktigt att du gör dem i rätt ordning.
 

Skål nr 1
6 äggvitor

Gör så här:
1. Vispa äggvitorna långsamt till ett vitt ganska hårt skum.

Skål nr 2
6 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Vispa grädden ganska hård.

Skål nr 3
6 äggulor
4 dl socker
200 g philadelphiaost

1 msk vaniljsocker
Saften från en apelsin

Gör så här:
1. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
2. Tillsätt vaniljsocker och vispa tills allt är väl blandat.
3. Tillsätt philadelphiaosten och vispa tills det inte är några klumpar.
4. Pressa ur så mycket saft du bara kan ur en apelsin och vispa ner det tills allt är väl blandat.

Göra cheesekaken
1 burk pepparkakor (250 g)
ca 50-75 g rumstempererat margarin
 
Skål nr 1+2+3

Gör så här:
1.Häll i skål nr 2 i skål nr 3 och blanda väl.
2. Häll till sist ner skål nr 1 i skål nr 3 och vänd försiktigt ner äggvitan tills allt är väl blandat.
3. Krossa kakorna eller mixa dem till smulor och blanda dem sedan med det rumstempererade margarinet och tryck sedan ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant.
4. Häll sedan smeten över kaksmulorna och strö över lite kanel. Täck sedan formen med folie och sätt in i frysen helst i minst 24 timmar.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Vit choklad- & polkagrisfudge

Av Joanna den 28 December 2012
Postat i:Godis och annat gott
Tags: fudge, polkagris, vit choklad,
 
 
 
Fudge är något som jag verkligen har fastnat för och jag har ju lagt upp några sorter här tidigare.
Nu till jul så gjorde jag faktiskt tre olika sorter: Mörk choklad- och hasselnötsfudge, vit choklad- och polkagrisfudge och marabou mjölkchokladfudge.
 
Nu är det ju så att fudge faktiskt inte bara passar till jul utan även på kalas eller som gotta på helgen. Så därför får ni nu recepten på fudgen så ni också kan njuta av den någon dag.
 
Receptet på den Mörka choklad- och hasselnötsfudgen hittar ni under kategorin godis och annat gott.
 
 
 
Recept
 
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vispgrädde
1 ½ dl vit sirap
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
50 g smör eller margarin
150 g vit choklad
50 g polkagrisar
 
Gör så här:
1. Hacka eller krossa eller mixa på bästa sätt 50 g polkagrisar ganska fint.
2. Blanda socker, vaniljsocker, grädde, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°. Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör om lite då och då.
3. Ta kastrullen från värmen. Skär smöret i tärningar och hacka chokladen fint. Lägg ner det i kastrullen och rör försiktigt tills allt är blandat. Blanda även ner polkagriskrossen.
4. Häll smeten i en form, ca 15x20 cm som du klätt med bakplåtspapper, det blir enklare att få upp den sedan då du bara behöver lyfta i pappret. Låt svalna en stund och sätt in i kylen. Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kristyr till Pepparkakshus

Av Joanna den 28 December 2012
Postat i:Godis och annat gott
Tags: kristyr, pepparkakshus,
 
 
 
 
Julveckan har gått i en rasande fart och det har varit jobb blandat med trevligt umgänge med familjen. Tyvärr har bloggen blivit lite lidande och det har varit lite segt här inne. Det kommer ändras snart, det lovar jag.
 
Har ni haft en mysig jul med en massa gott att äta? Det har iallafall jag haft och lite såhär i efterhand kommer det kanske dyka upp lite recept från jul. Även om ni inte vill använda dem nu så kan de vara bra att spara till nästa år.
 
 
 
De senaste åren har vi försökt oss på att göra pepparkakshus här hemma. Eller inte göra utan snarare bygga ihop en byggsats men det har slutat likadant varje år med förstörda kastruller, svordomar och ett trasigt pepparkakshus.
Det är det där klistrandet med det brända sockret som förstört allt men i år så testade vi att limma med kristyr istället vilket gick så mycket bättre och vi hade äntligen ett helt pepparkakshus utan varken svordomar eller kastruller med bränt socker i.
 
Kristyrreceptet hittade jag hos Kryddburken och det var verkligen det som räddade det hela. Helt perfekt konsistens blev det och till nästa år får vi nog ge oss på att även baka själva huset.
 
 
 
 
Recept
(Räcker till ett normalstort peparkakshus)
 
2 äggvitor
½ kork ättika
nästan ett helt paket florsocker
 
Gör så här:
1. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
2. Fortsätt att vispa och häll i lite florsocker och ättika i taget tills dufår en bra konsistens. Du kommer att använda nästan hela paketet florsocker.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

God Jul!

Av Joanna den 24 December 2012
Postat i:Vardag
Tags:
 
 
 
 
 
Tänkte bara titta in här en snabbis för att önska er alla en riktigt God Jul!
Nu ska jag själv sätta igång med en Janssons och fixa det sista med julgodiset. Mannen har precis skottat färdigt uppfarten eftersom vi faktiskt fick en vit Jul i år! Snö på Julafton, det är inte dåligt det.
 
Granen är pyntad, klapparna kommer snart läggas under granen, hyacinterna luktar jul, Sinatra sjunger julsånger i bakgrunden och familjen kommer in genom dörren om bara några timmar. Kan det bli mycket bättre?
 
 
God Jul!
 
 
 
 

Kladdiga chokladmuffins med apelsinmousse

Av Joanna den 21 December 2012
Postat i:Cupcakes
Tags: Choklad, apelsin, apelsinmousse, chokladmuffins, kladdkakemuffins, mousse,
 
 
 
 
Nu är det inte många dagar kvar till Julafton och förberedelserna är i full gång. Julklapparna är inhandlade, granen står på plats i vardagsrummet och det enda som fattas är snön...
Japp, vi har ingen snö kvar här på västkusten tyvärr, till skillnad mot resten av landet vad jag har förstått det som.
Men vi får göra det vi kan för att njuta av julen utan snö om vi inte lyckas få lite under helgen...Hoppas,hoppas!
 
 
För att spinna vidare på det juliga temat med choklad och apelsin tillsammans så bakade jag dessa kladdkakiga, chokladiga muffinsen och spritsade dem med en apelsinmousse. Supergoda men mäktiga är muffinsen och den lite syrliga moussen bryter av sötman väldigt bra. En bra kombo helt enkelt.
 
De blir lite mer som en efterrätt och äts med fördel med sked.
 
Vill du göra dessa så gör apelsinmoussen först då den behöver ca 2 timmar i kylen för att bli stabil.
Apelsinmoussen går även jättebra att använda som tårtfyllning och räcker då till ett lager fyllning i en tårta.
 
 
 
Recept
 
Kladdiga chokladmuffins
ca 10-12 st

100 g margarin
2 ägg
2  ½ dl socker
1  msk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g mörk choklad t ex Lindt dessert 70%

Gör så här:
1. Smält margarinet och hacka chokladen. Lägg i chokladen i margarinet tills den har smält. Låt svalna något.
2. Vispa ägg och socker tills det är vitt och fluffigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och blanda dem sedan med det margarinet och socker- och äggblandningen.
4. Fyll muffinsformar till ungefär 2/3 med smet.
5. Grädda i 200 grader i 12 minuter.
 
 
 
Apelsinmousse

2 st apelsiner / ca 250g apelsin
4 gelatinblad
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl grädde
 
Gör så här:
1. Skär bort apelsinskalet och skär apelsinen i små tärningar.
2. Lägg apelsin, vatten och socker i en kastrull och koka upp. Låt puttra i nån minut och tryck apelsintärningarna upp emot kanterna så de mosas och så mycket saft som möjligt pressas ut. Det går även bra att använda en potatismosare.
3. Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten i några minuter.
4. Ta en finmaskig sil över en bunke och häll apelsinmoset däri. Pressa apelsinen mot silen så all saft rinner ner i bunken.
5. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet och rör ner dem i den varma apelsinsaften. Rör tills gelatinbladen lösts upp.
6. Vispa grädden och rör sedan ner apesinsaften i grädden och blanda väl. Sätt in i kylen i några timmar.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Chokladpudding

Av Joanna den 18 December 2012
Postat i:Desserter
Tags: Choklad, Lindt dessert 70 %, chokladpudding, dessert,
 
 
 
 
När jag först såg detta receptet på en av mina favoritbloggar Mitt Skafferi så tänkte jag att detta måste jag bara testa på här hemma också. Mannen älskar chokladpudding, den där i pulverform alltså, men själv har jag aldrig riktig fastnat för den. Tycker inte riktigt att den smakar choklad. Bara kemiskt på nåt sätt.
Men en egen hemmagjord chokladpuddig med riktigt fin choklad måste ju faktiskt vara riktigt gott.
 
 
Så fick jag hem en chokladkaka från Lindt att testa på förra veckan.
Lindt dessert 70% kakao som är gjord för att passa i just desserter och bakverk och då kom  jag att tänka på det där chokladpuddingreceptet som jag sett innan.
 
Så idag så bjöds det på riktig, hemmagjord chokladpudding med vispad grädde och hallonsås här hemma.
Den är lite mastig så man behöver inte äta så mycket av den. Men smaken var riktigt chokladig och god.
 
Receptet från Mitt skafferi är för 6 portioner men jag gjorde om det till 4 portioner. Vill du göra för 6 portioner så hittar du orginalreceptet HÄR.
 
 
 
 
Recept
4 portioner
 
1 dl socker
2 msk maizena majsstärkelse
½ dl kakao
1 nypa salt
3 1/4 dl mjölk
3 äggulor
1 3/4 dl grädde
100 g Lindt dessert 70 % mörk choklad
 
3 dl grädde som du vispar till servering
 
Gör så här:
1. Häll i socker, maizena, kakao, salt, och 1 ½ dl av mjölken i en bunke och vispa så allt verkligen är väl blandat. Häll i 3 äggulor och vispa lite till.
2. Häll i grädden och 1 3/4 dl (resten) av mjölken i en mellanstor kastrull och koka upp.
3. Häll den varma gräddmjölken i en tunn stråle ner i bunken med smet samtidigt som du vispar.
4. Häll tillbaka alltihop i kastrullen och värm långsamt ( på medelvärme), smatidigt som du rör tills det tjocknat såpass mycket så smeten fastnar på baksidan av sleven.
5. Hacka chokladen och rör ner den i den varma smeten och rör om tills chokladen smält helt.
6. Häll upp i portionsformar och ställ in i kylen i minst en timme innan servering.
 
 
Hallonsås:
100 g hallon
1 msk florsocker
1 msk vatten
 
Gör så här:
1. Mixa alltihop och sila sedan bort de små kärnorna.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Tävling i samarbete med Lindt

Av Joanna den 18 December 2012
Postat i:Tävlingar
Tags: Choklad, Lindt, Lindt dessert 70 %,
 
 
 
I samarbete med Lindt choklad så blir det en liten snabb tävling till här i bloggen innan julen för alla er som älskar att baka.
 
Vill du testa på Lindt dessert 70% som är speciellt utvecklad för att inte tappa smak, skära sig eller korna sig vid uppvärmning? Den innehåller inte annat fett än kakaosmör och är helt fri från mjölkpulver, vasslepulver och tillsatta aromämnen.
 
 
 
Delta i den här snabba tävlingen då där du kan vinna 3 stycken chokladkakor, sammanlagt 600 g, till att baka någon god dessert inför nyår t ex.
 
Det enda du behöver göra för att delta är att skriva vad du skulle göra för dessert ifall du vann chokladen. Det kan vara något enkelt eller något lite mer avancerat. Vad väljer du själv.
Skriv ditt svar i en kommentar till det här inlägget.
 
 
Tävlingen pågår endast fram till Torsdag 20/12 kl 12.00 Så skynda dig att delta!
 
 
 
 
Tävlingen är nu avslutad.
 
Grattis Loova!
 
Maila din adress till byblondie@hotmail.com så kommer chokladen på posten :)

Vinnaren av Cantadoutävlingen

Av Joanna den 17 December 2012
Postat i:Tävlingar
Tags:
 
 
 
Det var riktigt kul att så många deltog i tävlingen i samarbete med Cantadou. Ni alla hade så många intressanta och goda förslag på nya Cantadousmaker och det var många smaker som jag själv gärna hade sett i butikshyllan.
Det ska verkligen bli spännande att se vad den nya Cantadousmaken blir i slutändan.
 
 
 
Då jag inte har lyckats få någon kontakt med vinnaren som jag utsåg i början av  veckan så utser jag nu en ny vinnare som kommit med ett annorlunda förslag som verkligen låter intressant: saffran/vitlök/chili som nog skulle passa till både matlagning och på ostbrickan.
 
Grattis Erica AKA Tomtens Dotter!
 
 
 
 
 
 

Kladdig kaka med Apelsin och Choklad

Av Joanna den 13 December 2012
Postat i:Kladdiga kakor
Tags: apelsin, choklad, kladdkaka, mjölkchoklad, romerska bågar,
 
 
 
 
 
Efter att jag bakat den här kakan och smakat på den så kände jag att jag måste testa den i en annan smak också eftersom den verkligen blev helt fantastisk i konsistensen. Helt perfekt kladdighet.
 
Så den här gången fick det bli en lite juligare variant med smak av apelsin och ljus choklad. Som en jättestor romerska bågar-kaka.
 
Eftersom jag använde färsk apelsin i kakan så fick jag göra lite ändringar i receptet för att väga upp all vätska. Lite mer mjöl blev det och lite längre tid i ugnen för att den skulle bli fast nog.
 
Chokladen som jag använt i den här kakan är helt vanlig Marabou mjölkchoklad.
 
 
 
 
Recept
En rund kaka 24 cm
 
150 g smör/margarin
100 g mjölkchoklad
3 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 msk sirap
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk saft från en färsk apelsin
2 msk finrivet apelsinskal
 
Lite florsocker till garnering
Apelsinskal till garnering
 
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och blanda sedan ner chokladen däri och blanda tills chokladen smält helt. Pressa i apelsin och lägg i det rivna apelsinskalet..
3. Vispa ägg, socker, kakao och sirap lite luftigt.
4. Vispa i mjöl och bakpulver.
5. Häll i det smälta chokladsmöret och vispa lite till.
6. Smöra en form, gärna med avtagbar kant, och häll i smeten.
7. Grädda i ugnen på 175 grader i 30 minuter.
8. Låt svalna helt innan du serverar den. Servera gärna tillsammans med en kula glass.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Pasta Penne med Chorizo och Tacosås

Av Joanna den 12 December 2012
Postat i:Korvrätter Pasta
Tags: chorizo, majs, paprika, parmesan, pasta, pastasås, tacosås,
 
 
 
 
Olika pastarätter äts det inte allt för sällan här hemma får jag väl erkänna. Inte bara för att det är så gott utan även för enkelhelten och snabbheten. Det är så lätt att bara ta vad man har hemma för tillfället och gotta ihop det till en riktigt god pasta.
 
Den här gången blev det en pasta med chorizokorv, tacossås och majs. Jag använde Santa Maria Tacosås Hot men vill man ha en lite mildare pasta så är det ju bara att använda medium eller mild.
 
Enkelt, snabbt och underbart gott!
 
 
 
Recept
4-6 port
 
500 g penne pasta
 
3 st chorizokorvar
2 vitlöksklyftor
½ purjolök
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten burk majs
1 msk tomatpuré
½ burk Santa Maria Tacosås (valfri starkhet)
1 hönsbuljongtärning
1 dl vatten
2 ½ dl matgrädde
1 dl creme fraiche
1 tsk svartpeppar
1 msk hackad basilika (går bra med frusen)
1 dl riven parmesan
 
Gör så här:
1. Hacka, strimla, skiva och pressa i paprika, majs, purjo, chorizokorv och vitlök i en gryta och fräs i olivolja tills purjon har blivit mjuk.
2. Tillsätt tomatpuré och fräs i nån minut tillsätt sedan creme fraichen och tacosåsen och rör om väl.
3. Tillsätt därefter resten av ingredienserna och låt såsen puttra ihop i några minuter.
4. Koka pastan. Häll av vattnet och häll över pastan i grytan med såsen. Blanda väl och låt puttra ihop sig i nån minut.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kladdig kaka med Lakrits och Choklad

Av Joanna den 10 December 2012
Postat i:Kladdiga kakor
Tags: choklad, kladdig kaka, kladdkaka, lakrits, lakritspulver,
 Det fina tårt/kakfatet kommer från fikamera.se
 
 
 
 
Hur har ni det där ute i landet? Har ni mycket snö?
Här snöar det för fullt. Tänk att vi fick oss lite vinter ändå! Nu får vi bara hoppas på en vit jul också...
 
 
För ett tag sedan var jag inne i en liten tebutik och hittade där en burk som jag genast kände att jag måste ha. Lakritspulver. Jag älskar lakrits och att sedan kunna baka egna saker med lakrits gör det genast lite roligare. Jag vet att lakritspulver inte direkt är någon nyhet men jag har faktiskt aldrig använt det innan.
 
Så vad skulle jag baka med lakritspulvret blev nästa tanke men jag hittade inget som jag faktiskt kände för för stunden och den lilla laktistburken hamnade i baklådan och glömdes bort. Men så igår så fick jag syn på den och kände att den måste komma till användning nu.
 
Det blev en kladdig kaka med smak av lakrits och choklad som jag bakade och till den så tycker jag att det behövs något lätt och syrligt så det fick bli helt vanlig vispad grädde som jag blandade hallon i. Supergott!
 
Lakritspulver finns att köpa i vissa tebutiker men jag har även sett det på ICA så det är nog inte så svårt att få tag på.
 
Men om du inte gillar lakrits då?
Skippa den bara!
Och istället får du en supergod, kladdig, chokladig kaka. Du kan ju även smaksätta med något annat som kardemumma eller kanel såhär i juletider.Men gör du det så ta inte 3 msk, utan ta 1 tsk krydda isåfall.
 
 
 
Recept
En rund kaka 24 cm
 
150 g smör/margarin
100 g mörk choklad
3 ägg
3 dl socker
3 msk lakritspulver
4 msk kakao
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
 
Lite florsocker till garnering
 
4 dl grädde
ca 200 g hallon
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och blanda sedan ner chokladen däri och blanda tills chokladen smält helt.
3. Vispa ägg, socker, lakritspulver, kakao och sirap lite luftigt.
4. Vispa i mjöl och bakpulver.
5. Häll i det smälta chokladsmöret och vispa lite till.
6. Smöra en form, gärna med avtagbar kant, och häll i smeten.
7. Grädda i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
8. Låt svalna helt och servera tillsammans med t ex vispad grädde och hallon.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 

Jultävling med Alströmer och Tehuset Java

Av Joanna den 10 December 2012
Postat i:Tävlingar
Tags: Alströmer, Janssons frestelse, Jultävling, Tehuset Java, tävling,

 

 

 

 

 

 

Julen är äntligen här!

En tid för avkoppling och omtanke om nära och kära.

Tid att varva ner och njuta helt enkelt.

 

 

Vad tycker du är det allra bästa med julen? Står pysslandet högst i kurs? Att i goda vänners lag njuta rykande het glögg? Finna de perfekta julklapparna eller kanske att baka lussekatter? Fundera på vad du gillar bäst och var med i Alströmers jultävling!

 

 

För att vara med och tävla:

  • Berätta vad du gillar allra mest med julen och motivera varför i kommentarsfältet.

 

Den bästa motiveringen vinner ett matpresentkit från webbshoppen Tehuset Java (värde cirka 500 kr). Andra och tredjepristagaren vinner värdekuponger på 300 kronor från Alströmer.

 

 

Tävlingen pågår fram till Fredagen den 14:e Dec kl 23.59

 

Lycka till!

Tävlingen är nu avslutad!
 
 
 
 
Vinnare är:
 
1:a pris (en presentkorg från tehuset java)
saga påhlsson
 
2:a pris (värdecheck från Ahlströmer)
Jessica Hellström
 
 
3:e pris (värdecheck från Ahlströmer)
milla
 
Gratttis!
 
 
 
 
Psst! Passa på att ge dig själv lite extra tid i jul genom att prova Alströmers färdiga Janssons Frestelse, den är klar att servera direkt efter uppvärmning.

Tävla om värdecheckar från Cantadou

Av Joanna den 06 December 2012
Postat i:Tävlingar
Tags: cantadou, tävling, värdecheckar,
 
 
 
 
Ni kanske såg mitt lilla inlägg tidigare i veckan med ett litet tips om vad man kan laga med Cantadous ostar. Nu är det faktiskt så att en av er också ska få chansen att testa på alla deras ostar genom en liten tävling där du kan vinna 10 st värdecheckar på Cantadous goda färskostar. Perfekta till glöggfesten på pepparkakor eller på ostbrickan.
Låter det trevligt?
 
 
 
Så till tävlingen då.
Du tävlar om 10 st värdecheckar på Cantadous goda ostar. Du som vinner kan alltså hämta ut antingen 10 st ostar av samma smak eller välja smaker precis som du vill. Kul att kunna testa att laga mat med alla dessa olika goda ostar. Cantadou finns i sju stycken olika smaker så det finns en smak för alla.
 
Basilika & Gräslök
Pepparrot
Vitlök & Örter
4 peppar
Rädisa & Gräslök
Basilika & Vitlök
Paprika & Chili
 
 
 
 
För att vara med och tävla så gör du så här:
 
1. Skriv i en kommentar till det här inlägget att du är med och tävlar.
 
2. I samma kommentar vill jag att du skriver svaret på den här frågan:
Om du skulle få vara med och utforma en ny smak på en Cantadouost, vilken smak skulle du då göra?
Det kan vara precis vilken smak som helst. Bara fantasin sätter gränserna.
 
 
 
Tävlingen pågår fram till 16 Dec kl 23.59
 
Lycka till!
 

Tävlingen är nu avslutad. Vinnaren meddelas inom kort.
 

Papardelle med fläskfilé i pepparsås

Av Joanna den 04 December 2012
Postat i:Pasta
Tags: Cantadou 4 peppar, fläskfilé, papardelle, pasta, pastasås,
 
 
 
När jag fick chansen att testa på lite olika sorters Cantadouostar var jag inte sen att tacka ja. Att laga mat med färskost är något som jag verkligen gillar och då både naturella och smaksatta. Smaksatta färskostar passar verkligen perfekt när du snabbt vill piffa till vardagsmaten utan att behöva anstränga dig alltför mycket.
 
Den här pastan som jag lagade nu i veckan är ett exempel på en väldigt snabb pasta med få ingredienser men som inte tummar på smaken.
Det är en fläskfilépasta med paprika och en sås gjord på Cantadou 4 peppar. Det blev en väldigt god pasta och Cantadou 4 peppar ger såsen en riktigt fin krämighet.
 
 
 
Recept
3-4 portioner
 
250g / 1 pkt Barilla Papardelle
ca 400 g fläskfilé
1 röd paprika
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
125g / 1 pkt Cantadou 4 peppar
1 tsk svartpeppar
3 dl matgrädde
2 dl vatten
1 tsk kalvfond
1 skvätt soja
 
2 msk hackad timjan
1 dl riven parmesan
 
Gör så här:
1. Putsa / skär bort fettet från fläskfilén och strimla de. Lägg i en gryta och fräs i olivolja tillsammans med purjon och paprikan tills fläskfilén är riktigt genomstekt.
3. Tillsätt Cantadou peppar och rör om tills osten har smält helt och tillsätt därefter resten av ingredienserna och låt såsen puttra ihop i några minuter.
4. Koka pastan. Häll av vattnet och häll över pastan i grytan med såsen. Blanda väl och låt puttra ihop sig i nån minut.
4. Strö över riven parmesan och hackad timjan och servera direkt.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Tävling i samarbete med Fikamera.se

Av Joanna den 02 December 2012
Postat i:Tävlingar
Tags: Ib Laursen, Set bakskålar, fikamera.se, tävling,
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Äntligen är det Första Advent och man kan verkligen börja julpyssla med gott samvete. Det som jag själv ser fram emot mest med julpysslet är all bakning och godistillverkning inför julaftonens godisbord. Just godiset och bakningen är ju faktiskt det enda som man kan experimentera med, enligt mig, och komma på en massa olika saker till under julbordet.
Det är iallafall så jag vill ha det, maten ska vara den där som man har ätit varje år och inget ska helst ändras på. Så det lämnar bara godis och bullar till att ändra på. Eller hur gör ni där hemma? Äter ni samma mat varje år eller inför ni nya "moderna" julrätter till julbordet?
 
 
 
 
Nu till tävlingen som jag antar att de flesta av er bakgalna därute kommer tycka är riktigt bra.
I samarbete med Fikamera.se har jag fått äran att lotta ut ett set med 3 st helt underbart fina bakskålar från Ib Laursen som passar perfekt till all möjlig bakning.
Och när de inte används så tycker jag faktiskt att de är så snygga att de kan stå framme. Eller vad tycker ni?
 
Fikamera.se har dessa fina skålarna i 4 olika färger att välja mellan så det finns något för alla.
 
Ib Laursen Bakskål x 3st:
English Rose
Pure White
Latte
Nordic Sky
 
 
Alla kan delta i den här tävlingen. Du behöver varken facebook eller en egen blogg för att vara med. 
 
För att delta i tävlingen så ska du:
 
1. Gå in på Fikamera.se, kika runt och välj ut vad du helst skulle önska dig i julklapp om du fick välja vad som helst ur deras sortiment. Länka till produkten i en kommentar till det här inlägget.
 
2. Skriv i samma kommentar vad du helst skulle baka om du vann dessa fina skålar. Skriv även vilken färg du vill ha på skålarna.
 
 
 
Tävlingen pågår fram till 2:a Advent (9:e Dec) kl 23.59.
 
 
Lycka till!
 
 
 
Tävlingen är nu avslutad.
Tack till alla som har deltagit.
 
Grattis Linnea! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mat och Dryck Besökstoppen