Hot Korv Stroganoff

Av Joanna den 30 Augusti 2012
Postat i:Grytor Korvrätter
Tags:
 
 
Korv Stroganoff är ju en klassiker här i Sverige men ibland behöver även den godaste klassikern ett litet lyft.
Här hemma är vi inte speciellt förtjusta i falukorv så jag brukar göra korv stroganoffen med kycklinggrillkorv istället.

Men gillar man falukorv så kan man självklart använda det istället. Eller vanlig grillkorv eller varför inte sojakorv. Ja man tar det man gillar helt enkelt.
 
Det här är även en lite hottare variant med chili i.
Ska man servera till barnen så kan man bara utesluta sambal oelek och tabasco ur grytan. Servera den tillsammans med ris, pasta eller potatis.
 
 
 
Recept
4 port
 
1 paket kycklinggrillkorv
1 gul lök
1/3 purjolök
1 paprika
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk sambal oelek
1 hönsbuljongtärning
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
några stänk tabasco
3 dl matgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl vatten
1 msk olivolja till stekning
 
Gör så här:
1. Hacka lök, paprika och purjo. Skiva korven och pressa vitlöken. Lägg alltihop i en gryta och fräs i olivolja tills löken har blivit mjuk.
2. Krydda och rör även ner sambal och tomatpuré.
3. Rör ner creme fraichen.
4. Häll i grädde och vatten och buljongtärningen och låt puttra i några minuter.
5. Servera med ris, pasta eller potatis.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Smulpaj med äpple och kanel

Av Joanna den 28 Augusti 2012
Postat i:Paj - efterrätt
Tags:
 
 
 
 
 
Den här smulpajen har blivin lite av en favorit här hemma och den har bakats ett antal gånger de senaste. Äpple, kanel och vanilj blandat är ju smaker som går hem hos de flesta och den här pajen innehåller alla tre.
 
Sedan att den är otroligt lätt att göra och minimalt med moment gör ju inte att man bakar den mer sällan.
Servera den tillsammans med vaniljsås eller en kula vaniljglass.
 
 
Recept
1 paj
 
4-5 äpplen
kanel
 
200 g margarin
6 dl mjöl
1 msk socker
1 msk vaniljsocker
3 msk vit sirap
 
Gör så här:
1. Skala äpplena och skär dem i bitar. Lägg bitarna i botten på en pajform och strö över kanel efter smak.
2. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker väl i en bunke och arbeta sedan ner smöret för hand. Tillsätt sedan sirapen och arbeta ihop tills degen är smulig.
3. Bred ut smuldegen över äpplena och sätt in pajen i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter eller tills pajen har fått lite färg.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Timjanbiffar i Chipotlesås

Av Joanna den 26 Augusti 2012
Postat i:Köttfärsrätter
Tags:
 
 
 
 
Gillar du ganska stark och smakfull mat så så är det här en maträtt för dig. Kryddiga färsbiffar med timjan i en smakrik och lite stark chipotlesås fick verkligen tummen upp här hemma.
 
Den här rätten kan egentligen lika vä serveras tillsammans med ris om man hellre skulle vilja ha det men vi åt tillsammans med klyftpotatis och en en snabb sallad utan sallad...tomat, gurka, paprika och majs.
 
Chipotle paste hittar du i tacohyllan i affären.
 
 
 
Recept
4 port
 
Timjanbiffar
400 g tfärs
2  äggulor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl creme fraiche/grekisk yoghurt/matgrädde
1 tsk kalvfond
salt
peppar
paprikapulver
1 msk ajvar relish
ca ½-1 dl ströbröd
hackad timjan
smör eller olja till stekning
 
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna förutom nötfärsen, timjan och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
4. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra biffar av. Blanda i timjan.
5. Rulla lite större bollar som du sedan plattar till lite och steker i smör/olja i stekpanna. Stek i några minuter på båda sidor.
 
 
 
Chipotlesås

en bit purjolök
1 paprika
3 dl matgrädde
1 dl creme fraiche
1 tsk kalvfond
2 msk chipotlepaste
½ dl martini bianco
svartpeppar
 
Gör så här:
1. Fräs purjo och paprika i lite olivolja tills det har blivit mjukt.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ihop i nån minut.
3. Lägg i färsbiffarna i såsen eller severa separat.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Emelies Kladdkaka

Av Joanna den 24 Augusti 2012
Postat i:Kladdiga kakor
Tags:
 
 
 
Nu var det så att när vi senast besökte bror och svägerska så blev vi inte bara bjudna på god grillad mat utan också efterrätt i form av kladdkaka. En helt vanlig enkel kladdkaka utan krusiduller. Bara kladdig god kladdkaka.
 
Den här kladdkakan är riktigt kladdig dessutom, så ni som gillar det...testa den här.
 
 
 
Recept
 
2 ägg
2 ½ dl socker
1 dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100 g smör/margarin
½ tsk salt
 
Gör så här:
1. Smält smöret.
2. Vispa ägg och socker tills det blir fluffigt.
3. Blanda sedan samman med resten av ingredienserna.
4. Häll ner smeten i en smörad form och sätt in i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.
5. Låt svalna och servera tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Emelies enkla "Aioli"

Av Joanna den 22 Augusti 2012
Postat i:Såser och tillbehör
Tags:
 
 
Tillbehören är oftast det som gör grillmaten riktigt god tycker jag och den här såsen är något av det bästa man kan ha till.
 
För ovanlighetens skull så är det varken mitt recept eller jag som har lagat såsen utan det är min svägerska som ska ha äran för den.
Men jag ville iallafall dela med mig av receptet till er ifall ni har tänkt grilla nu någon dag innan sommaren tar slut.
Testa den, jag lovar att ni inte kommer bli besvikna.
 
Aioli kallar vi den även om det inte riktigt är det, men den godaste vitlöksåsen är det iallafall.
 
 
 
 
Recept
 
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
några vitlöksklyftor
cayennepeppar
några droppar citron
 
Gör så här:
1. Blanda creme fraiche och majonnäs väl och pressa sedan i vitlöken. Blanda väl.
2. Droppa i några droppar citron och smaka av med cayennepeppar.
3. Låt stå en stund innan servering så den får gotta till sig lite.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!

 

Potatisomelett med paprika och purjo

Av Joanna den 20 Augusti 2012
Postat i:Omeletter
Tags:
 
 
 
 
Omelett är en maträtt som jag gör alldeles för sällan. Det är ju verkligen hur gott som helst och så lätt att variera med olika innehåll. Glömmer bara av att laga det...
 
Den här omeletten är av det lite mer mättande slaget då den förutom paprika och purjolök även innehåller potatis.
Detta receptet är för en person (en hungrig en! ) eller två (lite mindre hungriga) och passar verkligen perfekt att slänga ihop till lunch eller kvällsmat.
Hacka lite tomat och ha till så känns rätten genast fräschare.
 
 
 
Recept
1-2 pers (beroende på hunger)
 
3 ägg
1 msk mjölk
svartpeppar
cayennepeppar
vitpeppar
salt
hackad timjan
3 potatisar av storlek mindre
1 liten paprika
 lite strimlad purjolök
margarin och olivolja till stekning
 
Gör så här:
1. Riv potatisen grovt på ett rivjärn och stek den sedan i lite olivolja och margarin i stekpanna tills den har blivit mjuk och börjar få lite färg.
2. Hacka purjo och paprika och fräs tillsammans med potatisen i några minuter.
3. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddorna och häll sedan blandningen över potatisen och grönsakerna i stekpannan.
4. Låt steka på tills den är nästan genomstekt och äggen har stelnat. Lägg en tallrik över och vänd upp och ner på det hela så omeletten hamnar på tallriken. Putta sedan tillbaka omeletten i stekpannan så den andra sidan också blir stekt.
5. Hacka lite tomat och timjan och strö över omeletten och servera.
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Peps Mint Chocolate Cookies

Av Joanna den 16 Augusti 2012
Postat i:Kakor
Tags: chocolate, choklad, cookies, kakor, mint, peps mintkulor,
 
 
 
Kakor...japp. Igen.
Känns som om det har blivit lite mycket sådana det senaste men vad gör väl det..
De är ju så goda!
 
Den här kombinationen var mannens önskemål. Mint och choklad. Väldigt, väldigt goda måste jag säga. Det valde han bra.
 
Det har blivit lite av en grej här hemma nu. Att komma på nya goda smakkombinationer (inte för att choklad och mint är särskilt nyskapande men ändå...) och skapa den ultimata kakan. Nästa vecka blir det något nytt recept misstänker jag...
 
Och har du ännu inte testat att baka några av mina kakor så gör det. Fler kakrecept hittar du HÄR.
 
 
Recept
ca 25-30 kakor

4 ½ dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt
3 msk kakao

150 gram smör

50 gram mörk choklad

3  dl strösocker
½ dl farinsocker

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

1 äggula

150 gram hackade peps mintkulor

 

Gör så här:

1.Smält smöret.

2. Hacka choklade och rör ner den i smöret och låt den smälta helt.

3. Rör ihop smör/chokladblandningen, farinsocker och strösocker i en skål.

3.Häll i vaniljsocker, kakao, ägget och äggulan och vispa ihop allt så det blir lite lätt och fluffigt.

4. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen i smör-och äggblandningen och rör ihop till en deg.

5.Hacka mintkulorna och blanda ner dem i degen.

6.Rulla kakdegen till bollar, pingis-golfbollsstorlek ungefär, på en bakplåtpappersklädd plåt. Platta till ordentligt med t ex en stekspade.

7.Grädda kakorna på 175 grader i cirka 15 minuter. Låt de färdiga kakorna svalna på ett galler.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Pasta penne i paprikasås

Av Joanna den 13 Augusti 2012
Postat i:Pasta
Tags:
 
 
 
 
När jag inte vet vad jag ska laga för mat och det börjar bli knappt om tid så brukar det för det mesta bli en snabbt ihopsvängd pasta. Pasta är nog det som det äts mest av här hemma och vi äter det verkligen i alla dess former med en massa olika såser till. Lätt, snabbt, gott och så enkelt att variera.
Den här gången blev det en snabb pasta med grönsaker i paprika- och basilikasås.
 
 
Recept
4-5 port
 
500 g pasta penne (1 pkt)
 
½ röd paprika
½ gul paprika
1 röd lök
½ purjolök
2-4 vitlöksklyftor
2 dl ärtor
1 chili
2 msk ajvar relish
1 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
svartpeppar
salt
paprikapulver
hackad basilika
3 dl matgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl riven ost
1 dl riven parmesanost
1 hönsbuljong- eller grönsaksbuljongtärning
 
Gör så här:
1. Hacka, strimla och pressa i paprika, purjo, rödlök, chili och vitlök i en gryta och fräs i lite margarin och olivolja tills purjon har blivit mjuk.
2. Tillsätt ajvar och tomatpuré och fräs i nån minut.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen puttra ihop i några minuter.
4. Koka pastan i ca en halv minut kortaren än det står på förpackningen. Häll av vattnet och häll över pastan i grytan med såsen. Blanda väl och låt puttra ihop sig i 2-3 minuter.
5. Servera direkt.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Chokladglass

Av Joanna den 12 Augusti 2012
Postat i:Glass
Tags: chokladglass, glass,
 
 
 
Den här glassen är verkligen chokladglassens chokladglass. Om ni har smakat på Häagen-Dazs belgian chocolate någon gång så vet ni hur den här glassen smakar. Lite som en krämig men fryst chokladkaka. Väldigt chokladigt.
Den är riktigt mäktig så att sitta och sleva i sig den framför tv:n är den inte så lämpad till. Den är mer till för en chokladkula brevid en dessert av det inte så söta slaget, gärna något syrligt.
 
När jag gjorde den så ville min glassmaskin inte riktigt frysa såpass mycket glass (inte jättemycket men ändå för mycket för maskinen tydligen...) så jag rekommenderar att göra hela smeten men sedan kanske göra den i glassmaskinen i två omgångar istället. Jag fick frysa min i frysen istället och fick därmed en ganska hård och kompakt glass vilket inte direkt var planen.
 
Det bästa är att göra glassmeten dagen innan den ska ätas och sedan göra den i glassmaskinen samma dag som den ska ätas.
 
 
 
Recept
ca 0,75 L
 
5 dl vispgrädde
3 msk kakao
150 gram mörk choklad (jag använde odense mörk choklad)
2 ½ dl mjölk 3%
1 ½ dl socker
1 nypa salt
5 äggulor
½ tsk äkta vaniljpulver / 1 tsk vaniljsocker
1 msk flytande glykos (odense)
 
1. Värm 2 ½ dl vispgrädde i en kastrull, häll i kakaon och vispa så att kakaon löses upp.  
2. Hacka chokladen i mindre bitar och häll ner den i grädden och rör om till chokladen är helt smält. Häll  i resterande 2 ½ dl grädde.  Häll över i en bunke och ställ åt sidan.
3. Häll i mjölk, salt, vaniljpulver, glykos och socker i kastrullen och koka upp.
4. Vispa äggulorna fluffiga och häll försiktigt den varma mjöken över äggulorna medans du hela tiden rör. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen igen. Värm tills det börkar tjockna, använd gärna en termometer och värm tills blandningen når 85 grader, det får absolut inte börja koka.  Blanda sedan ner chokladblandningen låt sedan blandningen svalna innan du sätter in den i kylen för att svalna helt, gärna tills nästa dag. Gör inte glassen i glassmaskinen innan smeten är helt kall.
5. Häll den kalla smeten i glassmaskinen och kör i ca 40 min.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Ugnsbakad kyckling i krämig chili- och currysås

Av Joanna den 10 Augusti 2012
Postat i:Kycklingrätter Såser och tillbehör Ugnsrätter
Tags:
 
 
 
 
Jag älskar ugnsrätter. Att skiva, hacka, strimla och krydda lite och sedan sköter det sig i stort sett självt i ugnen. 
När jag gör kyckling i ugnen brukar jag även passa på att ha klyftpotatis till som jag gör samtidigt i ugnen. 
Det kanske inte går så snabbt men man hinner med att göra en hel del annat under tiden.
Bra om man har mycket att göra eller bara känner för att svänga i hop en kaka under tiden som man kan passa på att grädda efter maten är klar.

Den här rätten består av kyckling med purjolök och paprika i en sås med smaker av curry och chili. Väldigt, väldigt gott!
 
 
Recept
4 port
 
700 g kycklinginnerfiléer ( 1 påse)
1 röd paprika
1 gul paprika
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
salt
paprikapulver
olivolja
 
3 dl creme fraiche
1 msk curry
1 dl Heinz chilisås
½ tsk cayennepeppar
1 dl grädde
 
Gör så här:
1. Lägg innerfiléerna i en ugnsfast form och krydda med lite salt och paprikapulver. Ringla lite olivolja över. Sätt in i ugnen på 225-250 grader tills kycklingen helt genombakad. Ta ut formen ur ugnen. (baka gärna dina klyftpotatisar i ugnen samtidigt som kycklingen men låt dem vara kvar i ugnen hela tiden.)
2. Hacka paprika och purjo och pressa vitlök och lägg alltihop som ett täcke över kycklingen och ringla lite olivolja över grönsakerna och sätt sedan tillbaka formen in i ugnen. Baka i ugnen tills grönsakerna blivit mjuka. Under tiden kan du blanda ihop såsen.
3. Vispa ihop creme fraiche, chilisås, curry, cayennepeppar och grädde i en skål. När grönsakerna är mjuka i ugnen så häll såsen i ugnsformen och blanda alltihop väl. Sätt in i ugnen i ca 5 minuter till tills såsen blivit varm.
4. Servera tillsammans med klyftpotatis och en fräsch sallad.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Blueberries

Av Joanna den 09 Augusti 2012
Postat i:Hemma hos mig
Tags:
 
 
Mina första blåbär har äntligen mognat :)
 
 
För två veckor sedan köpte och planterade jag äntligen två stycken blåbärsbuskar med Amerikanska blåbär och en hallonbuske i mitt trädgårdsland. Trädgårdslandet är under uppbyggnad och till våren ska det planteras och odlas däri. Men än så länge finns där bara några bärbuskar.
 
Läste lite om dessa blåbärsbuskarna (Goldtraube och north country) och de ska tydligen bli i storlek med vinbärsbuskar när de har växt till sig. De ska sedan ge mellan 5-15 liter blåbär per buske. Även om blåbären inte smakar exakt lika mycket som våra svenska som växer i skogen så tycker jag ändå att de har en väldigt god smak.
De är lite kraftigare och blir inte så där mosiga som vanliga blåbär lätt kan bli. Stora och fina är de dessutom. Perfekta till att dekorera desserter med.
Någon annan som har blåbärsbuskar hemma i trädgården som vet hur mycket blåbär det blir eller har några tips för hur man bäst sköter sina blåbärsbuskar?
 
 
 

White Chocolate Chip and Almond Cookies

Av Joanna den 08 Augusti 2012
Postat i:Kakor
Tags:
 
 
 
 
Jag har aldrig varit särskilt förtjust i kakor. Mannen är det stora kakmonstret här hemma som mer än gärna köper hem kakor. Jag har väl ätit någon liten kaka då och då men det var inte förrän jag började baka mina egna kakor som det lilla sovande kakmonstret inom mig började vakna...
 
Nu älskar jag kakor, men fortfarande bara mina egna eller om det just är hembakade kakor jag tycker om det vet jag inte...men här kommer iallafall ännu ett litet recept på lätta, snabba och helt underbart beroendeframkallande kakor med vit choklad och mandel.
 
 
 
Recept
ca 30 st
 

4 ½ dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt

150 gram smör

3 3/4 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

1 äggula

200 gram hackad vit choklad

50 g mandelspån eller hackad mandel

1 msk vit sirap

 

Gör så här:

1.Smält smöret.

2.Rör ihop smör, vit sirap och strösocker i en skål.

3.Häll i vaniljsocker, ägget och äggulan och vispa ihop allt så det blir lite lätt och fluffigt.

4. Blanda mjöl, bikarbonat, mandel och salt i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen i smör-och äggblandningen och rör ihop till en deg.

5.Hacka chokladen och blanda ner den i degen.

6.Rulla kakdegen till bollar, en vanlig stor sked per boll ungefär, på en bakplåtpappersklädd plåt. Platta till ordentligt med t ex en stekspade.

7.Grädda kakorna på 175 grader i cirka 15 minuter, tills kanterna fått lite färg. Låt de färdiga kakorna svalna på ett galler.

 

© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!

 
 

Nudelwok med kyckling

Av Joanna den 07 Augusti 2012
Postat i:Nudlar
Tags: Nudlar, chili, garlic, kyckling, wok,
 
 
 
 
Jag gillar maträtter där man kan slänga i lite av det som man har hemma och det här är just en sådan. Man ska inte stirra sig blind på receptet utan det mesta går att byta ut mot annat. Det enda jag själv inte skulle byta ut är bambuskotten då jag tycker att de ger ganska mycket smak åt rätten.
 
Mannens betyg var att detta var den perfekta nudelrätten men det enda som skulle kunna göra den bättre var nötter. Så om du gillar jordnötter eller cashewnötter så kan detta vara ett tips att slänga i också.
 
 
 
Recept
4 port
 
400 g kycklingfilé
½ röd paprika
½ gul paprika
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 chili
1/3 purjolök
1 liten burk strimlade bambuskott
1 liten burk majs
1½ dl sweetchilisås
2 msk soja
1 msk Santa Maria Chili & Garlic Srirachasås
3-4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 tsk potatismjöl + 1 msk vatten
Olja till wokning
 
Gör så här:
1. Strimla alla grönsaker och kycklingfiléerna. Pressa vitlöken.
2. Fräs eller woka allt tillsmmans på hög värme i olja tills kycklingen är genomstekt.
3. Tillsätt sweet chilisåsen,srirachasåsen, sojan, hönsbuljongtärningen och vattnet. Låt koka i några minuter.
4. Tillsätt potatismjölet, som du rört ut i lite kallt vatten, tills såsen blir så tjock som du vill ha den.
5. Koka nudlarna efter anvisningarna på paketet. Häll av vattnet och rör ner nudlarna i woken. Blanda väl och servera sedan direkt.

 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!

 

Vanilla Meringues

Av Joanna den 04 Augusti 2012
Postat i:Godis och annat gott
Tags:
 
 
 
 
 
Sega, stora goda vaniljmaränger toppade med lite smält choklad.
Låter det gott? Det var det kan jag säga!
 
Och hyfsat enkla att göra var de också om man bortser från momentet där du ska vispa marängsmeten över vattenbad. Där finns en liten chans för att bränna sig på vattenångan, vilket jag självklart lyckades med, och kramp i armen är nog något man får räkna med.
 
I moment nr 2 där du ska vispa den varma smeten tills den blir kall (vilket tar ca 20-25 minuter) så var det väldigt skönt att låta KitchenAid:en göra hela jobbet. Eller om du har en elvisp med ställning så är det lika bra.
 
Efter dessa två moment är klara så är det bara bakningen i ugnen kvar vilket tar ca 1 timme och efter dessa 2 timmars vispande och ugnsbakande så kan du snart avnjuta dessa söta, sega och otroligt goda maränger. Den som väntar på något gott, eller? :)
 
 
Recept
 
5 äggvitor
3 1/4 dl socker
1 tsk citronjuice (pressad citron på flaska t ex)
1 msk vaniljsocker
 
100 g choklad
 
Gör så här:
1. Koka upp vatten i en kastrull och placera en skål med äggvitorna i ovanför det kokande vattnet. Skålen ska alltså inte nudda vattnet. Vispa äggvitorna till skum och häll sedan i sockret lite i taget medans du fortsätter vispa hela tiden. Fortsätt vispa tills smeten har nått ca 65 grader (här behöver du alltså en hushållstermometer) och då tar du bort skålen från vattenångan.
2. Häll i citronjuicen och vaniljsockret i smeten. Nu ska du fortsätta vispa smeten tills den har svalnat vilket tar ca 20-25 minuter.
3. När smeten är klar så är den seg och du kan lätt använda slickepotten och klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Det blir ca 4-6 stycken beroende på hur stora du gör dem.
4. Sätt ugnen på 150 grader och baka marängerna i 60 minuter. De blir då ganska sega och kladdiga inuti. Vill du ha dem mindre kladdiga så bakar du dem i 10 minuter till.
5. Smält chokladen i vattenbad och ringla den sedan över dina maränger.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Ost- och skinkpasta med grönt

Av Joanna den 03 Augusti 2012
Postat i:Pasta
Tags: ost, pastasås, skinka, timjan,
 
 
 
Här kommer ännu ett snabbt och lätt pasta recept för er som gillar när det går fort att laga maten.
Skinkan kan ju förstås bytas ut mot t ex kyckling eller fläskfilé eller helt uteslutas om man hellre skulle vilja det.
 
Det fina med pastasåser är ju att man kan byta ut ingredienser lite som man vill eller efter vad man har hemma.
 
Om ni undrar över att det inte är något salt i receptet så tycker jag att det räcker med hönsbuljongtärningen och även den rökta skinkan är ju ganska salt men det är ju en smaksak. Gillar du verkligen salt så salta lite i såsen eller ställ fram salt på bordet så kan var och en salta efter smak.
 
 
Recept
6 pers
 
600 g spaghetti
 
200 g skivad rökt skinka
1 liten purjolök
3 vitlöksklyftor
2 dl ärtor
hackad färsk timjan
svartpeppar
1 hönsbuljongtärning
4 dl matgrädde
1 dl vitt vin
1 dl riven ost t ex tacoost
1 dl riven parmesanost
margarin och olivolja till stekning
 
Gör så här:
1. Hacka, strimla och pressa i  skinka, purjo och vitlök i en gryta och fräs i lite margarin och olivolja tills purjon har blivit mjuk.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen puttra ihop i några minuter.
3. Koka pastan i ca en halv minut kortaren än det står på förpackningen. Häll av vattnet och häll över pastan i grytan med såsen. Blanda väl och låt puttra ihop sig i 2-3 minuter.
4. Servera direkt.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


White Chocolate Chip Cupcakes with Blackcurrant Frosting

Av Joanna den 01 Augusti 2012
Postat i:Cupcakes
Tags:
 
 
 
 
 
De här smaskiga små sakerna blev resultatet av några av mina svarta vinbär (det finns fler...så det kommer fler recept med svarta vinbär). Muffinsen är gjorda med hackad vit choklad och kokos och frostingen är en cream cheese frosting med svarta vinbär.
 
Om du har planer på att testa på denna goda frosting så rekommenderar jag att ha mycket florsocker hemma (vilket jag själv såklart inte hade...) då frostingen blir ganska rinnig.
 
Annars blev det verkligen en lyckad kombination så har du svarta vinbär hemma som du inte vet vad du ska göra med så är detta verkligen något att testa på :)
 
 
 
 
Recept
 
Muffinsen
100 g smör/margarin
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl mjöl
100 g hackad vit choklad
½ dl riven kokos

Gör så här:
1. Vispa socker och ägg till det är vitt och fluffigt.
2. Smält smöret.
3. Blanda mjöl, bakpulver, kokos och hackad choklad i en bunke.
4. Blanda sedan ihop äggsmeten, smöret, mjölken och mjölblandningen väl.
5. Fyll muffinsformar till 2/3 med smet.
6. Sätt in i ugnen i 180 grader i ca 12-15 minuter.
 
 
Frosting
60 g mjukt smör
6-8 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g Philadelphiaost
150 g svarta vinbär

Gör så här:

1. Vispa smör, florsocker (ca 5 dl) och vaniljsocker krämigt.

2. Vispa i Philadelphiaosten.

3. Häll i bären och vispa kraftigt tills bären mosats.

4. Häll i mer florsocker efter hur fast frosting du vill ha.

 

 

 

 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Mat och Dryck Besökstoppen