Ost & skinkpaj

Av Joanna den 04 April 2012
Postat i:Paj - mat Ugnsrätter
Tags:


En superlätt paj som du snabbt slänger ihop och där du lätt kan byta ut ingredienser efter vad som finns i kylskåpet.
Förberedelserna går fort, den längsta tiden är då den är i ugnen och då har du tid att göra annat.
Ska du bjuda många så är det lika lätt att göra flera pajer.
Dubbla eller trippla receptet för kalaset eller bjudningen.

En lite lyxigare ost & skinkpaj med mer smak än den klassiska och som definitivt kommer gå hem hos de flesta, stora som små.



Recept
1 normalstorstor paj
Pajen går utmärkt att frysa in.

Pajdeg
300 g mjöl
180 g smör/margarin
3 msk vatten


Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser och knåda ihop.
2. Tryck ut i pajform.


Fyllning
4 ägg
3 dl grädde
1 dl smetana eller creme fraiche
3 dl riven ost
½ dl riven parmesanost
1 tsk sambal oelek
svartpeppar
salt
paprikapulver
färsk hackad timjan

200 g rökt skinka
(påläggsskinka)
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
1 paprika
olivolja till stekning


Gör så här:
1. Vispa ägg och grädde för hand i en liten bunke tills det är rejält blandat.
2. Häll i den rivna osten kryddorna, hackad timjan och blanda väl.

3. Hacka purjolök, paprika, skinka och pressa vitlöken.
4. Fräs skinka, purjolök, paprika och vitlök i stekpanna tills purjolöken har blivit lite mjuk.

5. Blanda i äggröran i skinkröran och blanda väl.
6. Häll blandningen över pajskalet.
7. Sätt ugnen på 180 grader.
8. Sätt in pajen i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills äggstanningen är stabil.
9. Låt pajen stå en stund innan du serverar den så den får "stabilisera" sig lite till.

Servera med en god sallad :)








Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen