Kokospannacotta med ananas

Av Joanna den 30 April 2012
Postat i:Pannacotta
Tags:





Gårdagens mat gick lite under temat kokosbaserat. Till middag åt vi Kyckling i röd curry (<--recept) som jag ju har lagt upp tidigare och till efterrätt blev det kokospannacotta med hackad ananas.

Kokospannacottan var första gången jag lagade igår och den blev riktigt god. Tillsammans med den
färska syrliga ananasen blev den verkligen en perfekt efterrätt.

Mängden pannacotta som blev av detta receptet blev 6 stycken små koppar med pannacotta. Till detta så använde jag en halv ananas av normal storlek.

Recept
ca 4-6 portioner

2 dl kokosmjölk

3 dl grädde
½ tsk äkta vaniljpulver/ 1 tsk vaniljsocker
1 dl gelésocker multi


½ färsk ananas

Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser i en kastrull tillsammans och rör om väl.
2. Koka upp och låt sedan koka under 30 sekunder. Vispa hela tiden så att det inte bränner fast.
3. Häll upp i portionsglas och låt svalna. Sätt in i kylen i nån timme när de svalnat lite.
4. Servera med hackad färsk ananas.






Två från dagen

Av Joanna den 29 April 2012
Postat i:Vardag
Tags:




Denna soliga Söndag har spenderats med en tripp ner till omgivningarna kring vårt nya hus.
Vi måste ju kolla in vart allt finns lite innan vi flyttar.
Vi stannade till och tog en kort promenad i Lerkils hamn och en liten kille njöt nog av den härliga solen och den friska havsluften lite, lite mer än oss andra...


Hus!!!

Av Joanna den 28 April 2012
Postat i:Vardag
Tags:



Jag vet att min uppdatering verkligen har varit sämst de senaste dagarna och det har sina anledningar.
Vi har varit mitt uppe i en budgivning om vårt drömhus och tankarna har endast kretsat kring detta. Har varit lite nervig...
Idag skrev vi på kontraktet och har äntligen köpt vårt hus!!!!

Inflyttningen är inte förrän i Juli så vi har ett tag på oss att smälta det hela :)
Är så sjukt glad!!!

Hoppas ni får en underbar Lördag!




Bulgarisk Linssoppa

Av Joanna den 24 April 2012
Postat i:Soppa
Tags:







Mannen är på konsert med Parkway Drive och själv så passade jag på att laga till något som mannen verkligen inte tycker om. Han både ogillar alla sorters soppor (soppa är inte mat...) och även allt vad bönor och linser heter så idag blev det linssoppa till middag.
Den här soppan har jag gjort i många år och den är bara såå god! Och dessutom lätt att göra :)



Recept
2 dl röda linser
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
400 g/ 1 burk krossade tomater
1 L vatten
1 lagerblad
1 tsk salt
1 msk paprikapulver
1 grönsaksbuljongtärning
lite cayennepeppar
1 nypa socker
1 msk olja till stekning


Gör så här:
1. Hacka lök och vitlök grovt.
2. Fräs lök och vitlök i oljan tills löken har blivit mjuk.
3. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och koka upp.
4. Koka i 10-15 min.
5. Ta ur lagerbladet.
5. Mixa soppan slät med mixerstav.

Amerikanska pannkakor & Jordgubbssylt

Av Joanna den 24 April 2012
Postat i:Pannkakor och våfflor Sylt och marmelad
Tags: amerikanska pannkakor, jordgubbssylt, sylt,





Nu var det faktiskt ett tag sedan jag gjorde pannkakor här hemma så dagens frukost fick bli amerikanska pannkakor med hemmagjord jordgubbssylt, kiwi och vispgrädde.

Nu fuskade jag lite och använde Dansukkers syltsocker när jag ställde mig och kokade sylt kl 01 igår natt men är det första gången så är det.
Gjorde en halv omgång sylt då vi inte äter det så ofta här hemma och det skulle innebära att den bara stod och blev dålig till slut.
Kommer definitivt göra sylt med detta syltsockret igen då det verkligen var snabbt och lätt och definitivt roligare än att köpa en rulle BOBsylt.
Nu gjorde jag bara vanlig enkel jordgubbssylt men egentligen är det ju bara fantasin som sätter gränser när det kommer till olika smakkombinationer som man kan göra.

Recept

Amerikanska Pannkakor

1 ägg
2½ dl mjölk
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 msk smält smör
2 msk smör till stekning


Gör så här:
1. Vispa ägg och mjölk i en bunke.
2. Smält smöret och häll i bunken.
3. Blanda de torra ingredienserna först för sig och blanda
sedan ner dem i mjölkblandningen.
4. Klicka ut smeten till små "plättar" i en stekpanna med smör i och stek.









En burk jordgubbssylt

500 g jordgubbar
500 g syltsocker

Gör så här:
1. Om du använder frusna bär så tina dem i micron först eller om du är bättre än mig på att planera så lägg fram dem för att tina några timmar innan.
2. Mosa bären i kastrullen och häll i syltsockret och blanda.
3. Koka upp och koka sedan kraftigt i ca 5 minuter.
4. Ta bort allt skum som har bildats överst med en hålslev eller en sked.
5. Låt sylten svalna lite och häll sedan upp den i en ren och torr glasburk och ställ in i kylen.




Strimlad kyckling i ost- & senapssås

Av Joanna den 23 April 2012
Postat i:Kycklingrätter
Tags:


Gårdagens middag blev ett litet ihopkok av vad som fanns här hemma.
Trött efter för lite sömn och sedan en massa bakande så slängde jag ihop en snabb och riktigt god kycklinggryta med ris.
En gryta som definitivt kommer att lagas igen här hemma.

Recept
2 portioner

2 kycklingfiléer
1/3 purjolök
1 paprika
1-2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 dl creme fraiche
2,5 dl grädde
1 hönsbuljongtärning
1 tsk dijonsenap
1 dl riven ost
svartpeppar
paprikapulver
olja till stekning

Basmatiris

Gör så här:

1. Strimla kyckling, paprika och purjolök och pressa vitlöken. Lägg alltihop i en gryta eller lite djupare stekpanna.
2. Fräs i olja tills kycklingen är helt genomstekt.
3. Krydda och häll på vinet.
4. Rör ner creme fraiche, hönsbuljongtärning, senap och grädde. Låt puttra i några minuter.
5. Rör ner den rivna osten.
6. Servera med basmatiris som du tillreder enligt anvisningarna på förpackningen.



Lyxig kladdkaka

Av Joanna den 22 April 2012
Postat i:Kladdiga kakor
Tags:




Det här är kladdkakan med extra allt!
En lyxig kletig kladdkaka med marshmallows och vit choklad toppad med en moccaglasyr.

Detta blev resultatet av dagens - jag är så trött att jag måste göra nåt för att vakna
+ ett stort chokladsug!

Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva den här kakan utan det är en sådan som man måste smaka!
Konsistensen blir lite som 7elevens brownie.
Ja, ni får testa själva. God var den iallafall :)


Recept

Kladdkakan
en rund kaka (24 cm)

100 g margarin
2 ägg
2 ½ dl socker
1  msk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver


Lite marshmallows av valfri sort
Vitchokladknappar


Gör så här:
1. Smält margarinet och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker tills det är vitt och fluffigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och blanda dem sedan med det avsvalnade margarinet och socker- och äggblandningen.
4. Rör ner marshmallows och vit choklad i smeten.
5. Bred ut smeten i en form med löstagbar kant. (smeten blir ganska degliknande)
5. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.


Moccaglasyr
50 g margarin
3 msk kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker

Gör så här:

1. Smält smöret och ta kastrullen från plattan.
2. Vispa ner resten av ingredienserna till en jämn glasyr.
3. Häll glasyren över kakan och ställ svalt en stund.


"Clubsandwich"

Av Joanna den 18 April 2012
Postat i:Baguetter & sandwichar
Tags:






(Översta bilden är från ett annat tillfälle då jag gjorde clubsandwich här hemma.)



Middagen hemma hos vännerna i Måndags blev egna varianten på Clubsandwich med kyckling, sallad, grönsaker och chipotlesås tillsammans med Coleslaw och till efterrätt åt vi kärleksmums.

Clubsandwichen har jag gjort tidigare också men det gick inte att länka av nån anledning så här är receptet igen.

Bröden är Barkisbröd som är penslade med olivolja och rostade lite i ugnen.
Kycklingfiléerna är grillade i smörgåsgrill men det går ju även utmärkt att göra dem i ugnen eller ute på en riktig grill utomhus.
De grönsaker som är på är sallad, gurka, lök, och tomat. Sedan är det även riktigt gott att ha paprika och avocado på också.
Bred chipotlesåsen på båda brödskivorna och lägg sedan grönsaker och kyckling emellan :)


Recept chipotlesås

1 dl lätt creme fraiche
½ dl majonnäs
½ dl riven parmesan
2 stora tsk chipotlepaste
1-2 klyftor vitlök
Hackad färsk timjan
Lite svartpeppar


Blanda allt :)
(För en magrare sås skippa majonnäsen)
(Chipotlepaste finns i tacoshyllan i affären)

Blondies

Av Joanna den 17 April 2012
Postat i:Brownies och Blondies
Tags:





Dagens fika blev något så passande som Blondies.
Blondies är ju som de flesta kanske redan vet brownies med vit choklad istället för mörk choklad.
De blir ganska kladdiga, sega och ljuvligt söta.
Lätt kaka att göra och bjuda många på.




Recept
4 ägg
4 dl socker
200 g margarin
200 g vit choklad
2 tsk vaniljsocker
5 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver

Gör så här:
1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker tills det blivit vitt och fluffigt.
2. Hacka den vita chokladen i mindre bitar.
3. Smält smöret och chokladen tillsammans.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver väl.
5. Blanda ihop äggblandningen, margarinchokladen och mjölblandningen väl.
6. Häll i en brownieform eller minder långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 20 min på 200 grader.
7. Låt kakan svalna helt innan du skär upp den i passande bitar.

Servera med vispad grädde och färska bär :)





Några från dagen

Av Joanna den 16 April 2012
Postat i:Vardag
Tags:








Svärmors trädgård är definitivt härligare än vår egen balkong.
Hundarna njuter verkligen av att vara där :)

Passade på att ta några bilder då solen kikade fram mellan molnen.




Måste även säga att det är jättekul att se att så många har kikat in här idag.
Era fina kommentarer har verkligen gjort min dag till något extra!

Jag hoppas att ni har gillat det ni har sett hittills och att ni fortsätter att kika in här :)


Chicken Mangoraja Sandwich

Av Joanna den 16 April 2012
Postat i:Baguetter och sandwichar
Tags:



Gårdagen blev ju som sagt något omplanerad så det fick bli en lite enklare "middag" i form av en smarrig sandwich.

En sandwich med grillad kyckling i mangoraja och en massa goda grönsaker.
Den här sandwichen smakar precis som de där smarriga kycklingbaguetterna som man brukar kunna köpa på kaféer.
Och istället för att köpa dyr färdig mangoraja så svänger du lätt ihop en egen snabbt :)



För att göra två sandwichar behöver du:

Två bröd av valfri form och smak
en halv grillad kyckling
grönsaker som du gillar


Rensa den grillade kycklingen och ta tillvara på allt kycklingkött som du hackar upp i mindre bitar och sedan blandar med mangorajan. Fyll din sandwich med grönsaker och kycklingröran.


Mangoraja
1 dl majonnäs
2 msk mango chutney
1 tsk curry


Rör ihop allt i en liten skål.




Rabarbersaft

Av Joanna den 13 April 2012
Postat i:Drycker
Tags:

Nu när vi längtar som mest efter sommaren så tänkte jag dela med mig av ett härligt somrigt svalkande recept på en syrlig hemmagjord rabarbersaft.
Väldigt enkel att göra och så mycket godare än köpesaft!

Saften kan lätt varieras också då man kan byta ut en del av rabarberna mot t ex jordgubbar eller hallon för lite annan smak.

Recept
Ger ca 3 liter färdig saft
1 kg rabarber
1,5 l vatten
4,5 dl strösocker
1 citron

Gör så här:

1. Skala rabarberna och skär dem i mindre bitar.
2. Koka rabarberna tillsammans med vatten i 15 minuter.
3. Sila bort rabarberbitarna och tillsätt socker och citron i vattnet. Koka upp igen.
4. Låt svalna.
5. Spädes efter smak men ca 1+1.

Pastagratäng

Av Joanna den 12 April 2012
Postat i:Pasta
Tags:

Gårdagens middag blev ett litet ihopkok av vad som fanns här hemma. Oftast tycker jag att de är de rätterna som faktiskt blir bäst och så även den här gången.
En snabb och krämig pastarätt som är lätt att bjuda många på. Vill du inte göra så mycket så halvera bara receptet.
Jag skrev att receptet är för 6 portioner och detta gäller då t ex 6 st karlar utan sallad och bröd till.
Men sallad eller bröd till så räcker det gott till 8 personer istället :)

Själv är jag sån som alltid lagar till en armé och lever efter att hellre för mycket än för lite...ingen ska behöva gå hungrig från mitt hem :)

Timjan, chili



Recept

ca 6 port

4 st kycklingfiléer
1 paprika
½ purjolök
3 vitlöksklyftor
1 ½ msk sambal oelek
2 msk tomatpuré
1 tsk ajvar relish
2 soltorkadetomaterbitar
1 dl rött vin
1 dl vatten
3 ½ dl grädde
100 g philadelphiaost
1 dl parmesan
salt
peppar
paprikapulver
färsk timjan

1 hönsbuljongtärning
1-2 dl riven ost till gratinering
1 pkt/500 g pennepasta

Gör så här:
1. Hacka, strimla och pressa kyckling och grönsaker.
2. Fräs kyckling, purjo, soltorkade tomater, vitlök och paprika tills kycklingen är helt genomstekt (i en ganska stor gryta då även pastan ska få plats däri).
3. Tillsätt alla kryddor, sambal, ajvar och tomatpuré och fräs lite.
4. Tillsätt, vatten, rött vin, grädde, parmesan, buljongtärning och philadelphiaost. Rör om mycket väl och låt småputtra i några minuter.
5. Koka pastan i en minut kortare än det står på förpackningen. Häll sedan av vattnet och lägg i pastan i grytan med sås och blanda väl. Låt puttra i ca 1 minut.
6. Häll över pastan i en ugnsfast form och strö över lite riven ost och sätt in i ugnen på 225 grader tills osten har smält.

Servera med en god sallad eller nybakta frallor.





Sötpotatis & Kyckling i ugn

Av Joanna den 11 April 2012
Postat i:Kycklingrätter Potatisrätter Såser och tillbehör Ugnsrätter
Tags: kall sås, kyckling, sötpotatis, timjan,


Gårdagens middag bestod av Sötpotatis & kyckling i ugn med en kall sås på timjan & soltorkade tomater och tyvärr är ju sötpotatis något som man kanske inte äter så ofta här i Sverige men som är vanligare nedåt medelhavet till i goda grytor och jag har även ätit dem som goda pommes i USA.

Har du ännu inte ätit sötpotatis så måste du bara testa.
Smaken är söt som namnet också hintar om och smaken påminner lite mer om morot än potatis.

Sötpotatisen är ofta den som jag iallafall går förbi i hyllan och tänker att jag tar den en annan gång.
Nu var det den där andra gången och den här veckan fick den följa med hem från affären.


Sötpotatisen har jag bara tillrett i ugnen i ca 45 min på 200 grader tillsammans med
olivolja
salt
peppar
färsk timjan


Lätt och gott och inte så mycket förberedelser förutom skalningen av potatisen.
Jag använde här en potatis per person.



Kycklinginnerfiléerna åkte in i ugnen en liten stund senare i egen form tillsammans med
olivolja
vitlök
färsk timjan
salt
peppar

paprikapulver



Till kycklingen och potatisen gjorde jag bara en kall sås bestående av
2 dl creme fraiche lätt
100 g philadelphiaost
1 tsk sambal oelek
2 st soltorkade tomaterbitar

färsk timjan

Mixa alla ingredienser till såsen tillsammans med mixerstav eller i blender.


Vårpromenad

Av Joanna den 05 April 2012
Postat i:Vardag
Tags:
Här kommer lite bilder från gårdagens promenad vid Sisjön.
En härligt solig men riktigt kall promenad.
Det är så mycket lugnare och skönare att promenera där uppe vid sjön
istället för t ex här hos oss i Slottskogen där det är hur mycket folk som helst
så fort solen kikar fram en liten stund.
Och hundarna älskar verkligen att springa bland alla stenar och rötter i skogen :)

Det ska bli så skönt när det blir lite varmare snart och man kan ta sköna promenader utan att halvt frysa ihjäl.
Längtar verkligen efter värmen nu! :)












Ost & skinkpaj

Av Joanna den 04 April 2012
Postat i:Paj - mat Ugnsrätter
Tags:


En superlätt paj som du snabbt slänger ihop och där du lätt kan byta ut ingredienser efter vad som finns i kylskåpet.
Förberedelserna går fort, den längsta tiden är då den är i ugnen och då har du tid att göra annat.
Ska du bjuda många så är det lika lätt att göra flera pajer.
Dubbla eller trippla receptet för kalaset eller bjudningen.

En lite lyxigare ost & skinkpaj med mer smak än den klassiska och som definitivt kommer gå hem hos de flesta, stora som små.



Recept
1 normalstorstor paj
Pajen går utmärkt att frysa in.

Pajdeg
300 g mjöl
180 g smör/margarin
3 msk vatten


Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser och knåda ihop.
2. Tryck ut i pajform.


Fyllning
4 ägg
3 dl grädde
1 dl smetana eller creme fraiche
3 dl riven ost
½ dl riven parmesanost
1 tsk sambal oelek
svartpeppar
salt
paprikapulver
färsk hackad timjan

200 g rökt skinka
(påläggsskinka)
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
1 paprika
olivolja till stekning


Gör så här:
1. Vispa ägg och grädde för hand i en liten bunke tills det är rejält blandat.
2. Häll i den rivna osten kryddorna, hackad timjan och blanda väl.

3. Hacka purjolök, paprika, skinka och pressa vitlöken.
4. Fräs skinka, purjolök, paprika och vitlök i stekpanna tills purjolöken har blivit lite mjuk.

5. Blanda i äggröran i skinkröran och blanda väl.
6. Häll blandningen över pajskalet.
7. Sätt ugnen på 180 grader.
8. Sätt in pajen i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills äggstanningen är stabil.
9. Låt pajen stå en stund innan du serverar den så den får "stabilisera" sig lite till.

Servera med en god sallad :)

Minidonuts & Vanilla cupcakes

Av Joanna den 03 April 2012
Postat i:Cupcakes Donuts
Tags: cupcakes, donuts, minidonuts, vanilla cupcakes,

 






Supergott fika idag bestående av rosaglaserade minidonuts och vaniljcupcakes med marsangrädde.
Minidonutsen var slut redan innan kaffet kom på bordet så man kan väl säga att de var populära :)

Det simpla med recepten idag är att det är samma grundrecept som du gör båda bakverken av och bara dekorerar och tillsätter lite olika efter smak. En smet - två sorters fika :)


Grundrecept
Minidonuts & muffins


100 g smör/margarin
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl mjöl
1 ½ msk vaniljsocker


Gör så här:
1. Vispa socker och ägg till det är vitt och fluffigt.
2. Smält smöret.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
4. Blanda sedan ihop äggsmeten, smöret, mjölken och mjölblandningen väl.
5. Sätt in i ugnen i 175 grader cupcakesen 12-15 minuter och donutsen 7-10 minuter.

Den här smeten räcker både till donutsen och cupcakesen :)

Till minidonutsen har jag använt en minidonutplåt (som jag köpte hos Tårtdecor igår) som jag har fyllt till ca hälften med smet.

Glasyren på donutsen är gjord på endast florsocker och vatten med lite färg och arom i. Glasyren får man liksom blanda lite på känsla efter hur fast glasyr man vill ha. Den rosa glasyren gjorde jag lite lösare än den vita eftersom jag ville att den skulle flyta ut mer. Vänta tills glasyren har stelnat innan du strör över florsocker om du vill ha det som dekoration.

Minidonutplåten finns att köpa HÄR


Till muffinsen har jag använt mellanstora muffinsformar som jag fyllt till hälften med smet och även lagt i mörka chokladlinser från Odense i.

"Frostingen" är marsangrädde och det är bara vispgrädde blandat med lite marsanpulver som jag sedan vispat. Här får man också går lite på känsla för att få rätt konsistens. Häll inte i för mycket pulver bara för då blir det för hårt. Men om det nu skulle hända så kan du även hälla i lite mjölk för att få litebättre konsistens.



Chiliburgare & Coleslaw

Av Joanna den 02 April 2012
Postat i:Köttfärsrätter Såser och tillbehör
Tags:



Kvällens middag här hemma blev chiliburgare med coleslaw.
Chiliburgarna, brödet och dressingen (<--recepten) har jag ju lagt ut receptet på tidigare
men inte receptet på coleslawen.

Nu till våren och sommaren passar det ju även utmärkt att grilla burgarna.

Det här receptet på coleslaw är ett sånt där recept som jag har ändrat på och testat så
många gånger tills det blivit alldeles perfekt :)
(enligt vår smak här hemma iallafall!)

Coleslawen är verkligen supergod om du gör den samma dag men ännu godare dagen
efter då den har fått gotta till sig riktigt fint.
Perfekt som tillbehör på grillfesten.


Recept
½ litet vitkålshuvud
2 morötter
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl lätt creme fraiche
½ dl majonnäs
½ tsk dijonsenap
2 tsk socker
salt
vitpeppar
svartpeppar

Gör så här:
1. Riv morötterna grovt och strimla vitkålen riktigt tunt.
2. Hacka löken riktigt fin och pressa vitlöken.
3. Blanda alla ingredienser i en stor skål då allt måste vändas och blandas riktigt väl.




 


Mat och Dryck Besökstoppen